Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  26.06.2012 09:43:43

Situace v Evropě ke dni 26. 6. 2012

Regionální měny oslabovaly

Regionální měny v pondělí zapomněly na mírné zisky ze závěru minulého týdne a s výjimkou zlotého oslabovaly. Polské měně pomohly informace o dohodě mezi polskou NBP a švýcarskou SNB o případném poskytnutí likvidity ze strany SNB polským bankám. Připomeňme, že polské banky by se mohly dostat pod tlak díky vysokému podílu hypoték ve švýcarské měně – ty v dubnu stále dosahovaly 49 % celkového objemu hypoték. Člen Výboru pro měnovou politiku Bratkowski také uvedl, že v případě poklesu růstu ekonomiky v druhém pololetí tohoto roku pod 2 procenta, by zřejmě hlasoval pro snížení úrokových sazeb. Z tohoto pohledu bude klíčové zveřejnění čerstvé zprávy o inflaci, jejíž projednávání bude spojeno s červencovým zasedáním. I přes relativní klid na trzích se středoevropskými měnami se domníváme, že rizika dalšího vývoje poukazují spíše na jejich další oslabování. V případě koruny (včera se obchodovala na nejslabších úrovních od letošního ledna) nadále zachováváme náš cíl pro výprodeje na EUR/CZK 26,10. Od dnešního zasedání MNB žádné změny úrokových sazeb neočekáváme.

Euro nezačalo týden příliš dobře. Společnou měnu tlačila do defenzivy skepse před nadcházejícím summitem EU a očekávání, že Španělsko a Kypr požádají o pomoc záchranné fondy EU (což se také stalo). Výsledkem byl propad měnového páru pod hranici 1,25.

Dnes se sice do hry dostanou zajímavá americká makro data (spotřebitelská důvěra a ceny nemovitostí), ale prim bude hrát i nadále situace v eurozóně a to jak dopadnou aukce dluhopisů a pokladničních poukázek v eurozóně. Každopádně jakékoliv zisky eura považujeme za krátkodobou záležitost.

 

Oživení na španělském a italském trhu vládních dluhopisů bylo jen krátkodobou záležitostí

Oživení na španělském a italském trhu vládních dluhopisů se ukázalo být velmi krátkodobou záležitostí, když výnosy těch desetiletých vylétly o 20 bazických bodů vzhůru. Za nepřízní osudu stojí kromě jiného downgrade španělských bank ze strany agentury Moody’s a ostře artikulovaný nesouhlas německé kancléřky Merkelové s tím, že by se na nadcházejícím summitu EU mělo věnovat příliš pozornosti utopické myšlence na společné eurobondy.

Dnes bude v centru pozornosti především aukce španělských pokladničních poukázek, které tento stát minulý týden sice v pohodě upsal, avšak za vysokou cenu (výnosy byly přes 5 %).

 

 

Cenám komodit se včera dařilo

Přestože si americký dolar včera připisoval slušné zisky (a zároveň padaly i výnosy amerických dluhopisů), tak se cenám komodit dařilo. Zlato rostlo o ¾ procenta a stabilizovala se i cena hliníku, kterou tlačí ostře dolů zejména rekordně vysoká produkce v Číně (kromě obligátního dopadu dluhové krize v EMU). Pozornost investorů však zřejmě i nadále zůstane upřena zejména na trh s ropou. Jižní Korea (JK), která v minulosti patřila k významným importérům íránské ropy totiž uvedla, že od prvního července v souvislosti se sankcemi proti Íránu přestane tamější ropu dovážet. Chybějící ropu si zajišťuje jednak z ostatních zdrojů ze Středního Východu, jednak na spotovém trhu (což vysvětluje zvýšenou poptávku ze strany JK po severomořské ropě Brent v posledních měsících).

 

Zdroj: ČSOB

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory.

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.06.2012Jak obchodovala Amerika 26. 6. 2012 Grant Capital (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688