TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.06.2012 04:10:06

E15: Stát zvažuje zákaz skládek

PRAHA (MEDIAFAX) - Stát zvažuje zákaz skládek, přibylo by spaloven odpadu. Uvádí to úterní vydání deníku E15.

Problémy s přibývajícími hromadami odpadků hyzdících krajinu mohou za pár let skončit. „Umíme si představit, že by v České republice bylo od určitého roku zakázáno skládkování,“ uvedla Marta Machková z úřadu ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. „Například ve Švýcarsku je běžné, že téměř každá obec vyprodukovaný odpad energeticky dále zpracovává.“

S podobným návrhem pro celou Evropskou unii přišel nedávno také Evropský parlament. Daleko významnější roli by tak získaly spalovny. Komunální odpady by se také staly jedním ze surovinových zdrojů pro teplárny. Ty by jimi nahradily alespoň část spalovaného uhlí. Téma je proto aktuální také v kontextu současných sporů o dodávky a ceny uhlí mezi těžařskou společností Czech Coal a jejími dosavadními odběrateli.

Chalupův úřad už také společně s experty z Evropské komise posuzuje možnost využít finance z fondů EU na podporu spaloven v Karviné, Komořanech u Mostu a v Chotíkově u Plzně. Ve hře je celkově šest miliard korun, které byly již dříve vyčleněny na tento účel. Ministerstvo životního prostředí nicméně upozorňuje, že spalování má přijít na řadu až po vytřídění materiálů, které lze využít jinak. Právě před podporou spaloven, která by dostávala přednost proti opětovnému využití odpadu nebo jeho recyklaci, dlouhodobě varují ekologičtí aktivisté.

Záměry ministerstva vítá šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela, který v nich vidí výrazný posun při řešení problému energetického využití odpadu. „Jsme rádi, že se konečně přešlo od proklamací k činům, a s netrpělivostí očekáváme dílčí výsledky, ke kterým se, doufáme, budeme moci vyjádřit a připomínkovat.“ I když v současné době české teplárenství čelí mnoha problémům, podle Drápely, který je zároveň místopředsedou výkonné rady Teplárenského sdružení, zaznamenává v poslední době tento obor v některých klíčových směrech také pozitivní vývoj.

Kromě plánů ministra Chalupy je podle něho příznivé i to, že se ministr průmyslu Martin Kuba ujal moderování rozhovorů mezi uhelnými společnostmi a energetikami, a že šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková usiluje o nastavení rovných podmínek pro regulaci kombinované výroby elektřiny a tepla. Pro stabilitu oboru teplárenství jsou totiž podle něho důležitá konkrétní a přesná legislativní pravidla.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688