TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.06.2012 02:15:12

Vládu čeká příprava rozpočtu, změna horního zákona i nastavení mantinelů pro stávku

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministři Nečasova kabinetu budou na úterním jednání pokračovat v debatě o přípravě státního rozpočtu Česka na rok 2013. Na programu mají také zrušení vyvlastňovacího paragrafu z horního zákona, normu o stávce a výluce nebo komplexní novelu zákona o DPH.

Debatu o výdajových limitech pro jednotlivé rozpočtové kapitoly vláda před týdnem přerušila. "Naším cílem je, aby státní rozpočet na příští rok byl sestaven tak, aby deficit veřejných financí v roce 2013 byl pod třemi procenty HDP. To znamená na úrovni 2,9 procenta HDP," prohlásil premiér Petr Nečas (ODS).

Státní rozpočet na příští rok počítá se schodkem 100 miliard korun a celkovým objemem výdajů ve výši 1,091 bilionu. Podle návrhu ministerstva financí čeká největší škrt rezort dopravy, který má oproti letošku snížit svoje výdaje o 7,6 miliardy korun.

Podle materiálu se rozpočet ministerstva dopravy propadne v roce 2013 na 21,3 miliardy korun, aspoň bez peněz z Evropské unie a finančních transferů. Na letošní rok měl přitom rozpočtovanou částku téměř 29 miliard, jeho meziroční výdajová úspora má tak být více než čtvrtinová.

Utahování opasků čeká zřejmě také ministerstvo zemědělství, kterému má klesnout objem prostředků o 2,8 miliardy korun na 11,5 miliardy. Škrty v národních zdrojích chce šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naordinovat rovněž ministerstvu pro místní rozvoj, v jeho případě má být úspora ve výši 1,4 miliardy korun. Poklesu o více než jednu miliardu korun má v příštím roce doznat ještě kapitola operace státních finančních aktiv. A o zhruba 900 milionů se mají zkrátit prostředky pro ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Nárůst výdajů materiál slibuje největší rozpočtové kapitole, ministerstvu práce a sociálních věcí. Jeho zhruba půlbilionový rozpočet se má meziročně zvýšit o 13,3 miliardy korun. Většina rozpočtu tohoto rezortu jde na výplatu důchodů, jejichž růst se v příštím roce zřejmě zpomalí. Penze se mají totiž navyšovat nově pouze o třetinu růstu reálných mezd a o třetinu míry inflace. Rezort školství má v roce 2013 získat navíc 718 milionů korun, vnitro si podle návrhu meziročně polepší o 418 milionů. Další změny jsou méně výrazné.

"Nepamatuji si jediného ministra, který by byl kdy spokojen s přidělenými prostředky. Já jsem samozřejmě také nespokojen," okomentoval návrh ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"V tuto chvíli mají všechna čísla, která jsou uváděna pro jednotlivé kapitoly, indikativní charakter pro to, aby je jednotlivé rezorty mohly rozepsat. To, že je v té nebo oné kapitole taková nebo onaká číslovka, v tuto chvíli není závazné a nebude to závazné ani po schválení tohoto materiálu. Bude to závazné pro to, aby tato čísla byla použita k rozpisu jednotlivých kapitol," připojil se premiér Nečas.

Kabinet se vrátí také k určení výše výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2013. Podle návrhu předloženého premiérem Nečasem mají být celkově 25,9 miliardy korun a jejich objem se tak meziročně propadne o 702 milionů.

Na meziroční pokles se má připravit rozpočtové kapitoly Akademie věd ČR, MPO a ministerstva školství (MŠMT). Podle návrhu Rady pro výzkum, vývoj a inovace si naopak polepší Grantová agentura ČR (GA ČR), Technologická agentura ČR (TA ČR) nebo některá další ministerstva, mezi nimi rezorty obrany a zemědělství.

Vláda se budou zabývat i novelou horního zákona, která zřejmě připraví těžařské společnosti o legislativní oporu pro vyvlastňování nemovitostí nad ložisky, která chtějí dobývat.

Úpravu zákona o ochraně a využití nerostného bohatství připravilo MPO. Vycházelo při ní z ustanovení koaliční smlouvy, na které se shodla vláda ještě ve složení ODS, TOP 09 a Věci veřejné. MPO mělo za úkol připravit novelu, která "odstraní možnost vyvlastnění a další omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech".

Navržená změna má vyřešit úpravu střetu zájmů mezi ochranou soukromého vlastnictví a využíváním nerostného bohatství. "Předložené řešení výrazně posiluje ochranu práv vlastníků nemovitostí potenciálně dotčených těžbou vyhrazených nerostů," uvedlo ministerstvo.

Podle platné legislativy sice mají těžební společnosti povinnost se s úřady, firmami i lidmi dohodnout. Pokud ale k takové dohodě nedojde a pro využití výhradního ložiska existuje převažující veřejný zájem, může stát podle zákona problematické nemovitosti vyvlastnit, jejich vlastníky vyplatit a těžařům uvolnit cestu.

Po měsíci budou mít ministři znovu na stole také věcný záměr zákona o stávce a výluce. Podle návrhu by měli odboráři oznamovat konání stávky pět dnů předem a zřejmě ho doložit i seznamem stávkujících. Některé profese budou mít pak zřejmě právo stávkovat omezené.

"Jedna z otázek, kterou jsme diskutovali, bylo odevzdávání jmenného seznamu dopředu nebo ex post," přiznal na konci května Nečas. Odbory se změnami zásadně nesouhlasí, domnívají se, že bude docházet k tlaku na budoucí stávkující a ti se nebudou chtít protestních akcí účastnit. "To však nemůže být argumentem proti požadavku jmenného seznamu. Nelze si představit, že by výkon jakéhokoliv práva mohl být anonymním," argumentoval naopak předkladatel, ministerstvo práce a sociálních věcí, judikaturou Ústavního soudu.

Zaměstnanci zdravotnických zařízení, obsluha jaderných zařízení, ropovodů a plynovodů, lidé pracující v řízení a zabezpečování letového provozu nebo strážníci obecní policie by podle předlohy měli právo na stávku omezené. S tímto návrhem odbory také nesouhlasí, zejména u pracovníků na letištích.

Dalším vládním restem, který budou mít ministři v úterý na programu, bude novela zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Norma obsahuje například změny fakturace, úpravu pravidel pro převod nemovitostí nebo snížení hranice pro registraci plátců DPH na 750 tisíc korun.

Rezort financí zdůvodnil předložení zákona téměř dvěma desítkami úprav. Například z novely evropské směrnice o společném systému daně z přidané hodnoty vyplynula nutnost změn pravidel fakturace. Týkají se daňových dokladů, jejich vystavování a uchovávání i zrovnoprávnění dokladů v elektronické a listinné podobě.

Novela má umožnit volbu převodu nemovitostí po zákonné lhůtě jako zdanitelného plnění, tato lhůta bude navíc místo tří let nově pětiletá. Další novinky souvisejí se zavedením institutu identifikované osoby a navázaných změn. Mezi ně patří zrušení náhrady za nesplnění registrační povinnosti nebo úpravy při zrušení registrace plátců a identifikovaných osob.

Ministři se po týdnu vrátí i k projektovému záměru postavit téměř 20 kilometrů dálnice D3 mezi Bošilcem a Borkem na jihu Čech formou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Investiční náklady na 18,8 kilometru dlouhý úsek ministerstvo dopravy odhadlo na pět miliard korun, v případě souhlasu kabinetu by mohla být stavba hotová v roce 2016.

"Věřím, že realizace PPP projektu na D3 je vzhledem k nejistotám spjatým s prognózami tuzemské i evropské ekonomiky správnou cestou pro další rozvoj kvalitní dopravní infrastruktury," uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Podle něj novinka může podpořit zaměstnanost ve stavebním průmyslu.

Pokud bude vláda s ministerským návrhem v úterý souhlasit, začne rezort připravovat podklady pro zadávací řízení na výběr koncesionáře. To by mohlo proběhnout v druhé polovině letošního roku. Řízení bude muset znovu odsouhlasit vládní kabinet, jak požaduje zákon o veřejných zakázkách. Zahájení stavby ministerstvo odhaduje na jaro 2014.

Vláda má splnit také požadavek Brusel a prosadit zákon, který v pojišťovnictví a penzijním připojištění se stáním příspěvkem zakáže diskriminaci na základě pohlaví. Nerovné zacházení s muži a ženami by v tomto ohledu mělo skončit 21. prosince 2012.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688