Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  25.06.2012 10:23:47

Rozhovor: Jaká je ta správná doba na uzavření životního pojištění?

Uzavření životního pojištění je v životě většiny z nás něčím, co velmi rádi odsouváme „na později“. Neštěstí však nechodí po horách ale po lidech, a tak může nastat situace, kdy bude na uzavření životního pojištění již pozdě. Zeptali jsme se tedy Mgr. Petry Leštinové, mažerky likvidace pojistných událostí ze životního pojištění  z České podnikatelské pojišťovny, na její názor a doporučení.

 

Uzavření životního pojištění je asi věcí, které většina z nás velmi ráda odloží „na později". Jaká je podle Vás ta nejvhodnější doba k uzavření životního pojištění?

Ano, v tomto máte pravdu, praxe nám ukazuje, že lidé mají často pocit, že jim se nic zlého stát nemůže a nepřikládají pojištění svého zdraví dostatečný význam. Je potřeba si uvědomit, že životní pojištění je v první řadě preventivním opatřením pro řadu situací, které mohou v našem životě nastat. Nejvhodnějším obdobím k uzavření životního pojištění je doba, kdy nemáte žádné nebo minimální zdravotní obtíže  Dá se tedy říci, že správná doba je dnes, neboť nikdo z nás již nebude zítra zdravější.

 

Často se setkávám s názorem, že je vhodné uzavřít si životní pojištění až v době, kdy na mém příjmu bude závislá má rodina, manželka a dítě.

Je pravda, že potřeba zajištění proti výpadku příjmu výrazně roste v době, kdy se z Vás stává živitel rodiny. Rizika však rodinné stavy nerozlišují a mohou nastat situace, které mohou mít na Váš život fatální dopad i v době, kdy nikoho kromě sebe neživíte.  I pojištění dětí má své opodstatnění, v době jejich nemoci zpravidla spočívá péče na jednom z rodičů, což vede ke snížení rodinného příjmu, které právě pojištění může kompenzovat.

 

Ona zmiňovaná rizika jsou pro některé lidi něčím velmi neurčitým. Co si vlastně máme pod pojmem „riziko“ představit?

Pod pojmem „riziko“ si můžeme představit vše, na co se v životním pojištění můžeme pojistit. Například obyčejné zakopnutí či uklouznutí na rovině, což je podle našich statistik také nejčastěji hlášená příčina pojistné události, může vést k mnoha různě vážným zraněním. Bohužel se ne vždy jedná pouze o rozbitá kolena, ale mimo zlomenin může i tak obyčejná věc skončit například vážným poraněním hlavy. Zakopnout přitom může opravdu každý.

 

Shodou okolností jsem stejnou situaci hlásil nedávno i já, když se mi podařilo zakopnout v parku a při pádu jsem si způsobil výron palce na ruce.

  Vidíte? Podobné situace jsou běžné a nevyhýbají se opravdu nikomu. A nemusíte mít ani příliš rizikovou profesi nebo koníček.

 

Na druhou stranu jsem v té době již měl životní pojištění a musím říct, že jsem byl při pohledu na pojistné plnění mile překvapen. Zprvu mne přitom ani nenapadlo něco podobného pojišťovně hlásit, shodou okolností jsem šel ze sádrovny rovnou na oběd se svým finančním konzultantem, který v tomto odvedl velmi dobrou práci.

Komunikace je polovina úspěchu. Řada lidí si platí životní pojištění, aniž by věděli, na co jsou v jeho rámci skutečně pojištěni. Jsou pak nemile překvapeni, pokud pojišťovna pojistné plnění nevyplatí, protože na danou situaci pojištěni nebyli, nebo naopak  pojistné události nehlásí, ačkoli nárok na pojistné plnění mají. Bohužel mnoho z nich pak životní pojištění ruší, protože mají pocit, že je jim k ničemu.

 

Jaké další příčiny pojistných událostí patří mezi nejčastěji hlášené?

Na špici jsou i „tradiční“ upadnutí na schodech, poranění způsobená předmětem, z nichž je nejčastější poranění nožem, dále jsou to onemocnění, nebo například pád na bruslích, lyžích a skateboardech a o něco vážnější úrazy z dopravních nehod. Konkrétní údaje najdete v tabulce. Takže opět k Vaší otázce, kdy je ta nejlepší doba na uzavření životního pojištění. Co možná nejdříve, většina pojistných událostí má původ v těch nejobyčejnějších situacích.

 

Děkuji za rozhovor

Čtěte zpravodajství o pojištění nahttp://www.penizenavic.cz/ pojisteni

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec