TNBiz (TN.cz)
Investice  |  17.06.2012 01:53:46

Eurogroup se zřejmě bude zabývat Řeckem, Španělskem a přípravami na summit EU

LUCEMBURK/BRUSEL (MEDIAFAX) - Ministři financí eurozóny, tzv. Eurogroup, budou ve čtvrtek opět jednat. Očekává se, že hlavním tématem budou výsledky parlamentních voleb v Řecku a jejich důsledky pro eurozónu, dále se bude řešit zřejmě Španělsko a příprava na summit Evropské unie, který bude probíhat 28. a 29. června.

Původně se měli výsledky řeckých voleb ministři financí eurozóny zabývat hned začerstva po skončení parlamentních voleb v Řecku, tedy v neděli večer v rámci konferenčního hovoru, hovor byl ale podle bruselského zdroje agentury AFP odvolán.

Výsledky řeckých voleb totiž mohou naznačit, nebo rovnou vyslat jasný signál, zda tato výrazně zadlužená jihoevropská země odejde z eurozóny, nebo zda v měnovém bloku setrvá. Některé průzkumy totiž napovídají, že většinu by mohly získat strany, které nepodporují úsporná opatření dohodnutá výměnou za záchrannou pomoc s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

"Eurogroup bude reagovat na řecké volby. Nic ale od nich nečekejme. Nejsou to žádní velcí hlavouni, aby něco vymysleli. Bude se pravděpodobně řešit Španělsko a jeho záchrana bank. Na základě auditu bude patrné, jak si banky stojí. Žádná sláva to nebude. Ale nečekám, že z této schůzky vypadne, že budou banky potřebovat více než 100 miliard eur, které již mají slíbené," řekl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Dále se buou ministři zabývat pravděpodobně Španělskem. To 9. června oznámilo, že země požádá eurozónu o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor. Eurozóna v následném prohlášení uvedla, že je připravena Madridu poskytnout až 100 miliard eur (cca 2,55 bil. ), jakmile žádost obdrží. Madrid ale zatím ještě neupřesnil výši úvěru. Čeká totiž na výsledky nezávislého auditu, který má zjistit, kolik peněz si bude třeba vlastně půjčit. Výsledky by měly být známy do 21. června, tedy právě do schůzky Eurogroup.

Finanční prostředky by mohly být podle prohlášení Eurogroup převedeny do španělského Fondu pro bankovní restrukturalizaci (FROB), který by je pak poskytl bankám. Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn 10. června uvedl, že by Španělsko mohlo formálně žádost o pomoc oznámit právě na čtvrtečním jednání Eurogroup.

Španělsko se tak stane čtvrtou zemí po Řecku, Irsku a Portugalsku, která požádala o mezinárodní finanční pomoc od začátku dluhové krize měnového bloku. To "vtáhne" eurozónu do neprobádaných vod - španělská ekonomika je totiž více než dvakrát větší, než kdyby se spojilo Řecko, Irsko a Portugalsko dohromady. Na rozdíl od těchto států ale Španělsko finanční pomoc chce použít na rekapitalizaci svého bankovního sektoru, nikoli na záchranu země.

Podmínky pomoci španělskému bankovnímu sektoru podle Rehna podléhají pravidlům Evropské unie o státní pomoci. "Široký systém a finanční rámec podmínek bude obsahovat konkrétní doporučení týkající se dohledu nad finančním sektorem a regulační požadavky," uvedl Rehn nedávno před zákonodárci v Evropském parlamentu.

V neposlední řadě se zřejmě ministři dotknou i přípravy na summit Evropské unie, který bude v Bruselu 28. a 29. června.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688