TNBiz (TN.cz)
Investice  |  15.06.2012 11:15:05

Centrální banky jsou připraveny poskytnout trhům likviditu v rámci koordinované intervence

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Centrální banky předních světových ekonomik jsou připraveny podniknout kroky na stabilizaci finančních trhů a zabránit úvěrové krizi, která by mohla vzniknout po případném negativním výsledku nedělních voleb v Řecku. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

"Centrální banky se připravují na koordinovanou intervenci, která by znamenala, že poskytnou likviditu na trhy," uvedl pro agenturu Reuters zdroj, který je seznámen s obsahem jednání zahraničních diplomatů a finančních expertů.

To potvrdily i další zdroje z řad představitelů nejdůležitějších vyspělých a rozvíjejících se ekonomik G20.

Zástupce Spojených států amerických ale upozornil, že řecké volby podle něj neposkytnou "definitivní signál" o směřování dluhové krize v eurozóně.

Pokud by se po následujícím víkendu, kdy se konají volby v Řecku, Egyptě a Francii, na trhu objevily turbulence, centrální bankéři jsou podle těchto zdrojů připraveni nalít likviditu do finančního systému. "Trhy jsou stále optimistické, že Řecko bude moci sestavit koalici, která bude ctít stávající dluhové dohody," uvedl pro agenturu Reuters jeden obchodník ze zahraniční banky.

"Volební výsledek určí přinejmenším trhu směr. I v nejhorším případě by politická odpověď měla dojít k uklidnění trhů," řekl Hideyuki Ishiguro, zástupce vedoucího investiční strategie společnosti Okasan Securities.

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi v pátek oznámil, že ECB je v případě nutnosti připravena dodat do finančního systému další likviditu, aby podpořila komerční banky. ECB už ale podle něj udělala dost a řada je teď především na politicích, aby zajistili stabilnější základy pro ekonomiku eurozóny. "Eurosystém bude nadále poskytovat likviditu solventním bankám, pokud to bude zapotřebí," řekl Draghi.

ECB koncem loňského a začátkem letošního roku poskytla komerčním bankám eurozóny levné tříleté úvěry (LTRO) v celkovém objemu přes bilion eur. "Politické možnosti jsou teď důležitější než nástroje měnové politiky," řekl Draghi.

"V řádu dní přeložíme veřejnosti vizi budoucnosti měnové unie v Evropě," sdělil dále Draghi.

Plán, na kterém pracuje společně s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem, šéfem Eurogroup Jean-Claude Junckerem a šéfem Evropské komise Jose Barrosem, bude podle něj předložen na nejbližším summitu EU, tedy 28. a 29. června. "Trhy potřebují signál, že postupujeme bok po boku," dodal Draghi.

Stupňující se evropská dluhová krize patří mezi hlavní body summitu skupiny nejvyspělejších zemí světa G20, který se uskuteční příští týden v Mexiku.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688