Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  15.06.2012 09:30:42

Situace v Řecku a její vliv na ekonomiku podle ČSOB

Předvolební atmosféra v Řecku je hodně napjatá. Pod tlak se dostávají zejména řecké banky, které čelí zrychlenému odlivu vkladů. Podle agenturních informací řecké banky opouští 600 až 900 mil. eur denně a výběry s blížícím se termínem voleb rostou. Do toho největší zahraniční vlastník řecké banky (Emporiki - Credit Agricole) podle Wall Street Journal začíná připravovat plán na úplné opuštění Řecka, pokud by země měla opustit eurozónu. Do dubna 2012 opustila Řecko podle oficiálních statistik zhruba třetina vkladů, aktuální stav ale může být vzhledem k vyhrocenější situaci (vklady odtékající o 0,5 % denně) mnohem napínavější. Odliv vkladů může teoreticky dosáhnout takové intenzity, že řada řeckých bank může mít problém ho rychle nahradit likviditou od ECB. Do toho Antonio Samaras, šéf Nové demokracie - strany v eurozóně obecně považované za nejlepšího partnera k jednání - řekl, že chce novou dohodu na úsporném plánu pro Řecko. Situace v Řecku tak může být napínavá, i když nevyhraje radikální levicové hnutí Syriza.

Samaras pravděpodobně bude chtít rozložit plánované dodatečné úspory v objemu 11,5 mld. eur na delší období. Jakékoliv zmírnění podmínek pro Řecko by ale znamenalo navýšení stávajícího záchranného balíku v hodnotě 130 mld. eur a především tlak z ostatních periferií na zmírnění záchranných podmínek. To by mohlo obecně prodražit účet pro přispěvatelské země (Německo, Francie, Holandsko), které jsou zatím schopné se samy financovat z trhu. Na takovýto krok zdá se není připravena vedle Německa a Nizozemí ani Francie. Francois Hollande včera zopakoval, že je čistě na Řecku, aby se rozhodlo, zda chce zůstat v eurozóně. Právě strach z řeckého euro-exitu prohlubuje problémy v ostatních periferních ekonomikách. Riziko znovu-zavedení národních měn postihuje výrazně i silnější ekonomiky jako Španělsko nebo Itálii. Španělům v důsledku horšího přístupu k financování srazila včera rating agentura Moody’s (na Baa3). Italové dnes půjdou na trh s tříletými a osmiletými dluhopisy.

 

Stav měny díky atmosféře v Řecku

Regionální měny ve středu využily obratu kurzu eurodolaru a připisovaly si slušné zisky. Poněkud netradičně posilovala nejvíce česká koruna a pár EUR/CZK se vrátil až k úrovni 25,50. Nejzajímavější regionální událostí dne bylo zřejmě zveřejnění květnové inflace v Polsku. Ta zaostala za očekáváním, neboť ceny rostly “pouze“ o 3,6 % meziročně. Tento výsledek z Polska tak zapadá do celkového dění v regionu a podporuje nás v názoru, že centrální banka již nemusí sáhnout k dalšímu zvyšování sazeb, ačkoliv přes léto se inflace zřejmě vrátí nad 4 %. I přes včerejší částečnou úlevu sázíme na to, že středoevropské měny nebudou mít ve zbytku týdne na růžích ustláno. Houstnoucí atmosféra v Řecku by měla tlačit euro zpět do defenzivy, na což by měly doplácet i regionální měny.

Nehledě na vcelku mizerný výsledek aukce italských pokladničních poukázek včera euro bodovalo. Za skutečnost, že se eurodolar dostal až k hranici 1,26, vděčí americkým makro datům. Jak slabé maloobchodní tržby za květen, tak překvapivě nízká výrobní inflace nabudily trhy přesvědčením, že Fed spustí příští týden další kolo měnové expanze. Vedle snížení španělských ratingů euru zatopí i zprávy z bankovního sektoru. Například podle WSJ se francouzská Credit Agricole připravuje na (kompletní) opuštění své řecké dcery banky Emporiki. Dnes bude trh sledovat výsledek italské aukce, ale i v případě, že ta by dobře dopadla, lze před blížícími se víkendovými volbami v Řecku těžko počítat s tím, že euro bude bodovat.

 

Vývoj dluhopisů

Španělsko přišlo o další ratingové stupně. Agentura Moody’s snížila své hodnocení Španělska z A3 na Baa3. Agentura Moody’s uvedla jako důvod špatné vyhlídky pro španělskou ekonomiku a velice špatný přístup k financování na mezinárodních trzích. Na tom v této fázi krize Španělé nic nezmění. I proto bude záležet na tom, jak se podaří eurozóně uřídit situaci po řeckých volbách a zda summit na konci měsíce přinese kroky, které by posílily projekt bankovní unie. Dnes čeká trhy další test - EFSF bude prodávat 25leté dluhopisy a italská vláda tříleté a osmileté. Včerejší slabá poptávka po italských pokladničních poukázkách při výnosech okolo 4 % nevěští pro dnešek nic dobrého. Bude zajímavé sledovat, zda při dalším růstu periferních výnosů bude pokračovat i výprodej německých bundů.

 

Trh s komoditami byl klidnější

Většina komodit zažila ve středu klidnější seanci. O půl procenta rostla cena zlata a to zejména díky slabším maloobchodním tržbám z USA za květen, které naznačily možnost dalšího uvolňování měnové politiky v USA. Dnešní zasedání OPECu by nemělo přinést žádné zásadní zprávy. Formální cíl pro těžbu zůstane zřejmě zachován. Otázkou je, zda Saúdská Arábie (SA) podlehne tlaku některých členů kartelu a vyjádří obavy nad rychlým propadem ceny ropy, případně dokonce naznačí omezování produkce. Tomuto scénáři však ČSOB příliš nevěří. Očekává diplomatické vyjádření v tradičním stylu, a sice že SA vyjde vstříc jakékoliv poptávce a zopakuje cenu 100 USD/barel jako ideální pro producenty i zákazníky.

Dne: 14. 6. 2012

Zdroj: ČSOB

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688