TNBiz (TN.cz)
Investice  |  13.06.2012 19:00:05

Vláda schválila pravidla prodeje nevýdělečných železničních tratí

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministři kabinetu Petra Nečase (ODS) ve středu odsouhlasili pravidla prodeje nevýdělečných železničních tratí z majetku Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) do rukou soukromníků. Vláda původně debatu přerušila na začátku března, tentokrát ji podle zdroje agentury Mediafax úspěšně dokončila.

"Prodej tratí zajistí prostředky pro SŽDC, která v posledních letech řeší nedostatek finančních prostředků, a úspory přinese patrně také ve vztahu ke státnímu rozpočtu," uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM).

"Vedli jsme velmi podrobnou debatu o tom, co s těmito tratěmi, co v případě, že je nebude chtít vůbec nikdo, to znamená ani obce, ani kraje. Co dělat s tím, že se jedná o pozemky, ale také o údržbu celého traťového tělesa včetně různých mostů, mostků, propustí a podobně. Je to technicky složitý problém," prohlásil v březnu Nečas. Tehdy se domníval, že projednávání se přeruší na měsíc, nakonec pauza trvala více než trojnásobnou dobu. Mezi tím proběhla diskuse mezi ministerstvem, městy a krajskými úředníky.

Podle Dobešova rezortu má stát vypsat výběrová řízení na budoucí vlastníky nerentabilních tratí a zájemci by mohli získat dotaci na jejich provoz. Ve výběrovém řízení bude podle schváleného materiálu hlavním parametrem cena, kterou zájemci za dráhu nabídnou.

U tratí bude určená cena obvyklá a zjištěná (administrativní), pokud bude zjištěná vyšší, zaplatí zájemci tuto částku. Protože se ale železniční tratě běžně neprodávají, bude obtížně určit cenu obvyklou. Pokud by trať nikdo za zjištěný obnos nechtěl, může dojít k jeho snížení.

Když se zájemci o koupi nenajdou, budou se tratě moci převést pod ministerstvo obrany. Když je ani to nebude chtít, mohou je získat obce nebo kraje zdarma. "Pokud ani ty nebudou mít o dráhy zájem, navrhuje se zahájit správní řízení o zrušení dráhy nebo části dráhy, popř. pokračovat v již zahájených řízeních," napsali úředníci v předkládací zprávě. Ministerstvo tak vyšlo vstříc obcím a krajům, které by měly o tratě zájem.

Dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) dostanou provozovatelé dráhy pouze tehdy, když zajistí její provoz po celé délce, budou po ní muset jezdit v průměru minimálně dva páry vlaků denně. Výše podpory se bude odvíjet podle skutečného počtu vlaků. "Skutečná výše přidělených prostředků se bude odvíjet od disponibilních zdrojů v rozpočtu SFDI," dodalo ministerstvo.

S tímto plánem nesouhlasil rezort ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Jeho rezort chtěl, aby peníze šly na privatizační účet, zatímco podle ministerstva dopravy by peníze měly zůstat v rozpočtu SŽDC.

Ministerstvo dopravy začalo posuzovat výdělečnost málo využívaných tratí v druhé polovině roku 2010. Na konci roku si vytipovalo 11 tratí, u nichž zahájilo správní řízení, tím je chtělo zrušit. S takovým postupem nesouhlasili dopravci ani obce.

Jedenáctka tratí zahrnuje spojení mezi Broumovem a Otovicemi, Malou Morávkou a Bruntálem, Uhřicemi a Čejčí, Hrušovany nad Jeviškou a Hevlínem, Loktem a Krásným Jezem, Mladoticemi a Krlovicemi, Aší a Selbem, Mochovem a Čelákovicemi, Libochovicemi a Račíněvsí, Žacléřem a Královcem a mezi Obrnicemi a Čížkovicemi.

Jan Drahorád, Jan Kálal, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688