Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  13.06.2012 15:22:54

Nervozita v EU stoupá: Rozpad měnové unie?

To poslední co eurozóna či EU potřebují, jsou mediální přestřelky jejích klíčových představitelů. Bohužel ve vypjaté atmosféře se bez nich neobejdeme. A tak se například stalo, že si rakouská ministryně neodpustila výrok o tom, že rovněž Itálie bude potřebovat záchranný balík od zbytku unie či si britský ministr financí neodpustil jedovatou poznámku na adresu Němců. Ti prý potřebují nejprve dostat Řecko z měnové unie, aby následně přesvědčili domácí veřejnost o potřebnosti rozpočtové bankovní unie. Samozřejmě, když politici vidí, jak na finančních trzích rostou rizikové prémie, které se dříve či později podepíší na hospodářském růstu, ztrácejí chladnou hlavu.
A právě tu potřebují k tomu, aby pouvažovali nad tím, jak se dobrat k tomu, že původně jen měnovou unii přemění ještě v bankovní či rozpočtovou. Na takové rozjímání však dnes není čas - připravit takový projekt po institucionální a technické stránce může trvat roky. Čas, který ECB svými nadstandardními měnovými operacemi politikům koupila, se však počítá na měsíce či možná dnes již jen na týdny. A proto se připravme na to, že nervozita bude jak na trzích, tak mezi politiky dále stoupat a bude živena každým dalším snížením ratingu či novým historickým rekordem výnosů dluhopisů.

Měnové trhy pod vlivem situace v EU

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory

Úterní obchodování se neslo ve stylu dalšího zhoršování nálady v Evropě, na které opět doplácely středoevropské měny, jež vesměs oslabovaly. O regionální překvapení dne se postarala maďarská květnová inflace, která meziměsíčně nečekaně poklesla a meziročně zůstala daleko za očekáváním. Tento výsledek v zásadě potvrzuje, že úrokové sazby by měly v blízké budoucnosti zůstat stabilní. Naopak pokles sazeb z dílny ČNB se zdá být na spadnutí – člen bankovní rady Lízal včera naznačil, že pokles je žádoucí i z jeho pohledu. Uvidíme, jakou zprávu trhům pošle dnes zveřejňovaná inflace v Polsku. Ta v květnu podle odhadů ČSOB nepatrně poklesla na 3,9 % meziročně, přičemž meziměsíčně ceny rostly o půl procenta. V následujících měsících očekává ČSOB návrat inflace nad 4 %, který by však vzhledem k postupnému zpomalování polské ekonomiky měl nechat NBP v klidu.


Americký dolar včera ztrácel kvůli rostoucím sázkám na QE3 po holubičím projevu Evanse a slabších týdenních výsledcích maloobchodních řetězců. Euro na druhou stranu překvapivě (podobně jako akcie) ustálo prudký růst španělských a italských výnosů i komentáře rakouského ministra financí, že Itálie možná také bude potřebovat pomoc ze záchranných fondů. Dnešní evropský průmysl a americký maloobchod pravděpodobně zůstanou mimo hlavní pozornost trhů. Rostoucí italské a španělské výnosy by měly přiživovat sázky na zásah ECB, což by mělo hned v počátku zastavit jakékoliv pokusy eura o zisky.

 

Evropské dluhopisy

 

Výnosy desetiletých španělských vládních dluhopisů se včera dotkly hranice 6,8 %, což je nejvyšší hodnota, které dosáhly během fungování eurozóny. Kromě španělských dluhopisů se však nedařilo ani italským vládním dluhopisům, jejichž výnosy se dostaly na letošní maxima. Pro oba státy je přitom velmi nepříjemné, že se jejich výnosové křivky začaly zplošťovat (výnosy a tudíž rizikové prémie na krátkém konci rostou rychleji), což je situace, která nastala při extrémním výprodeji během listopadu loňského roku. Pokud totiž Itálie a Španělsko nebude platit alespoň na krátkém konci výnosové křivky nízké nominální sazby, které zajišťuje politika ECB, bude zcela zásadně zpochybněna dlouhodobá udržitelnost financování vládního dluhu. I proto bude důležité sledovat, jak dopadne aukce italských vládních pokladničních poukázek (13. 6. 2012) a dluhopisů (14.6. 2012). Naproti tomu Německo o prodej svých dluhopisů nemusí mít strach, neboť krátký konec křivky se pohybuje v záporném teritoriu. I proto Němci upravili emisní kalendář a napříště hodlají vydávat méně dlouhých dluhopisů a více pokladničních poukázek.

Cena komodit: Cena zlata rostla, ropa mírně ztrácela


Obchodování na komoditních trzích bylo v úterý po delší době zajímavé. Na mysli máme především reakci zlata na posilování dolaru spojené se zhoršováním situace v eurozóně. Místo v poslední době běžného poklesu ceny se žlutý kov vrátil nad 1600 USD/toz a dokonce testoval padesáti denní průměr (1613 USD/toz). Zlato se zachovalo podobně neobvykle jako např. německé dluhopisy, které včera ztrácely. Ropa Brent včera mírně ztrácela. Trh uklidňoval saúdskoarabský ministr Naimi, který před zasedáním OPECu řekl, že je spokojen se současnou situací na trhu (ve smyslu těžebních kvót). I podle dat EIA se bilance na trhu dále uklidňovala - zásoby zemí OECD v květnu rostly o 1,79 miliónu barelů denně a kryjí budoucí spotřebu na takřka 62 dní.


Zdroj: ČSOB

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688