TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.06.2012 15:10:05

Policie žádá vydání Parkanové ke stíhání, podezřelá je ze dvou trestných činů (13.6.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality ve středu ve 13. hodin doručili do sněmovny žádost o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Mediafaxu to řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej s tím, že je podezřelá ze dvou trestných činů.

Policie chce Parkanovou stíhat kvůli zakázce na nákup letadel CASA pro Armádu České republiky. "Je dáno důvodné podezření ze spáchání dvou trestných činů. Více informací k věci v současné době nebudeme poskytovat," dodal mluvčí protikorupční policie. Řekl jen, že v souvislosti s nákupem letadel CASA nebyl dosud nikdo obviněn ze spáchání trestného činu. Zda se policie chystá kromě Parkanové obvinit ještě někoho jiného, Ibehej neuvedl.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová přijetí žádosti ve středu odpoledne potvrdila. "Dnes ve 12.58 jsem obdržela žádost policie o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s vydáním k trestnímu stíhání poslankyně JUDr. Vlasty Parkanové. Tuto žádost jsem podle ustanovení jednacího řádu předala předsedovi mandátového a imunitního výboru k projednání a podání zprávy s návrhem sněmovně," řekla Němcová.

Na aktuální schůzi se podle předsedkyně sněmovny o osudu Vlasty Parkanové rozhodovat nebude, jasno by však mělo být hned na následující řádné schůzi, která sněmovnu čeká v červenci.

Němcová také přiblížila jeden z trestných činů, kvůli nimž požaduje policie vydání poslankyně TOP 09: "Je to obvinění z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele."

Odůvodnění, které si chce Němcová teprve prostudovat, má pět stran textu.

Vrchní státní zastupitelství /(VSZ) v Praze, které policejní prověřování dozoruje, nechce současný vývoj jakkoli komentovat. "Dozorový státní zástupce si nepřeje podávat žádné informace," uvedla mluvčí VSZ Irena Válová.

Politici z TOP 09 jsou žádostí policie překvapení a nerozumí ji. "Nechápu, proč policie žádá o vydání Vlasty Parkanové, když nákup letadel CASA byl kolektivním rozhodnutím celé Topolánkovy vlády," řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

"Pakliže chce policie někoho stíhat, musí stíhat všechny členy Topolánkovy vlády. Pokud bude policie žádat o vydání všech členů Topolánkovy vlády, kteří budou zároveň poslanci za TOP 09, vydáme je k trestnímu stíhání, aby se mohli očistit u soudu. Svalovat kolektivní vinu na jednoho člověka není ze strany policie podle našeho mínění férové," uzavřel Gazdík.

Stejné stanovisko zastává také šéf TOP 09, tedy "domovské" strany Vlasty Parkanové, Karel Schwarzenberg. "O tom nákupu rozhodla celá vláda, to nebylo rozhodnutí paní Parkanové. Tudíž, je to naprostý nesmysl, jí takto obžalovat, protože potom by měli počínaje premiérem všichni, kteří v té tehdejší vládě byli, jít do kriminálu. Považuji to ale za naprostý nesmysl a nikdy se nestalo, že by byl někdo obžalován kvůli rozhodnutí vlády," řekl novinářům ve středu ministr zahraničí a předseda TOP 09.

Žádost policie se nelíbí ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). "Nechápu to. To rozhodnutí neudělala Vlasta Parkanová. To rozhodnutí udělala vláda jako celek, učinila ho jednomyslně. Chápal bych, kdyby policie chtěla stíhat celou vládu, ale nikoliv jednoho jejího člena za jednomyslné rozhodnutí. Měli by být obviněni všichni členové tehdejší vlády, včetně mě, premiéra Nečase, Karla Schwarzenberga, Alexandra Vondry a ostatních," řekl.

Zdůraznil, že žádný ministr tehdejší vlády Mirka Topolánka (ODS) rozhodnutí nezpochybnil. "Já tu operaci dodnes pokládám za správnou. Všichni na tom neseme stejnou odpovědnost. Z logiky věci bychom měli být obviněni všichni. Pokud by měl být jeden člen vlády obviněn za jednomyslné rozhodnutí vlády, pokládal bych to za šílený precedens. To se tady ještě nestalo," dodal.

O tom, jak bude Kalousek ve sněmovně hlasovat, má jasno: "Pokud bychom měli být vydáni všichni, pak budu hlasovat pro. Pokud by měla být vydána pouze Vlasta Parkanová, tak v žádném případě."

To současný ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) byl při komentáři k žádosti opatrný. "Nemám jako senátor přístup k informacím, ke kterým mají nebo budou mít přístup poslanci sněmovny. Zatím tady byly jen nějaké úniky informací, jako obvykle. Byl jsem vždycky k té smlouvě značně kritický, ale neumím se teď k tomu vyjádřit, protože nemám informace, čeho se to přesně má týkat." řekl ministr.

Nákup čtyř letounů CASA za 3,5 miliardy korun a pět letadel L-159 schválila v roce 2009 vláda Mirka Topolánka (ODS). Letadla CASA však měla od začátku minulého roku problémy s avionikou a nefungoval ani pasivní systém ochrany proti raketám. Letouny, které měly být už loni nasazené v Afghánistánu, tak dokonce část roku vůbec nesměly do vzduchu.

Španělé jako kompenzaci technických problémů přislíbili vrátit jeden letoun L-159, jehož výměna byla součástí kupní smlouvy. Do budoucna se s letouny CASA počítá například pro potřeby bojové jednotky Battle group, kterou společně plánují do roku 2016 vytvořit armády zemí Visegrádské čtyřky.

Michal Hrbek, Karolina Brožová, Filip Nachtmann, Miroslav Kynčl, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688