TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  13.06.2012 14:20:10

Elektrárna Opatovice i primátoři odsoudili postup Czech Coal (13.6.2012)

OPATOVICE NAD LABEM (MEDIAFAX) - Dozorčí rada společnosti Elektrárny Opatovice (EOP) i primátoři odsoudili postup firmy Czech Coal, která náhle zastavila elektrárně dodávky uhlí. Jde o zneužití spotřebitelů tepla těžařskou společností a protiprávní krok, řekl ve středu hradecký primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub).

Dozorčí rada se detailně seznámila se všemi dokumenty i stanovisky právních expertů a shodla se, že se jedná o protiprávní postup a to jednak z toho důvodu, že odstoupení a následné zastavení dodávek uhlí je neoprávněné. Navíc, nezávisle na tom, zda Czech Coal mohl od smlouvy odstoupit, měl podle smlouvy nespornou povinnost dodávat uhlí do EOP až do konce roku 2013, protože případné odstoupení od smlouvy mělo nabýt účinnosti až na konci následujícího kalendářního roku, zdůraznila dozorčí rada. Postup Czech Coal je tak podle ní protiprávní a účelový.

Důvodem pro zastavení dodávek uhlí v objemu zhruba jednoho milionu tun ročně za zhruba jednu miliardu korun měl podle společnosti Czech Coal být neuhrazený dluh opatovické elektrárny ve výši 19 milionů korun. Elektrárna v Opatovicích nad Labem na Pardubicku mimo jiné dodává teplo do zhruba 60 tisíc domácností ve východních Čechách. Nejvýznamnějšími odběrateli jsou města Hradec Králové, Pardubice a Chrudim.

„Údaje o dluhu se podle předložené uzávěrky účetnictví nezakládají na pravdě. Pan ředitel Pavlas z Czech Coal mě dopisem i telefonicky ujistil, že dodávky pro výrobu tepla jsou zachovány v potřebném rozsahu, ale poslední vlak s uhlím přijel 8. června, takže ani toto se nezakládá na pravdě. Toto považuji za jednoznačné porušení platných smluvních podmínek. Proto je třeba mobilizovat všechny právní nástroje k odstranění vzniklého stavu,“ uvedl Zdeněk Fink, člen dozorčí rady a primátor Hradce Králové.

„Považuji za nepřijatelné v právním státu, aby si těžební společnost zneužíváním nerostného bohatství státu brala jako rukojmí desítky tisíc domácností, závislých na dodávkách tepla vyráběného z uhlí. Plně podporujeme snahu managementu EOP nadále udržet spolehlivé a cenově atraktivní dodávky tepla pro domácnosti v Hradeckém a Pardubickém kraji i v této obtížné situaci,“ prohlásila členka dozorčí rady a primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

„Po celá léta je teplo z Opatovic pro Chrudim nejvýhodnějším způsobem vytápění řady objektů ve městě. Určitě jsme připraveni podpořit EOP v oprávněném požadavku na respektování smluvních ujednání s dodavatelem uhlí,“ řekl starosta města Chrudim Petr Řezníček (SNK-ED).

Dozorčí rada EOP současně apelovala na stát, jako jediného vlastníka nerostného bohatství v České republice, aby v souladu s právním řádem zajistil dostatek paliva pro domácí hnědouhelné teplárny tak, aby nadále zůstala zajištěna spolehlivá výroba a plynulé zásobování teplem pro více než milion domácností v ČR odebírajících ze systémů centrálního zásobování teplem. „Stát jako vlastník hnědého uhlí musí zabránit tomu, aby soukromá těžební společnost nakládala s uhlím proti zájmu státu a jeho obyvatel,“ konstatoval předseda dozorčí rady EOP Mirek Topolánek.

Společnost EOP již 8. června oficiálním dopisem požádala Czech Coal o okamžité obnovení dodávek uhlí dle platné smlouvy. Na tuto oficiální výzvu doposud neobdržela od Czech Coal žádnou odpověď, dodávky uhlí nebyly obnoveny. EOP také kategoricky odmítla nařčení z neplacení jakýchkoliv pohledávek vůči Czech Coal, jež by plynuly z platného obchodního vztahu. Podle EOP je naopak dlužníkem právě Czech Coal, který neoprávněně zadržuje přeplatek EOP ve výši téměř 117 milionů korun bez příslušenství.

"Jednoznačně to souvisí jednak s agresivní obchodní politikou Czech Coal se snahou zdražit uhlí, a to velice razantně - mluví o dvojnásobném navýšení cen v porovnání s aktuálními a jednak samozřejmě se snahou firmy Czech Coal získat za pokud možno co nejvýhodnějších cenových podmínek elektrárny Počerady a Opatovice, které patří ČEZu a jsou do jisté míry závislé na dodávkách uhlí od Czech Coal," dodal předseda představenstva EOP Jan Špringl.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Bohuslav Štepánek, stepanek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688