Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  13.06.2012 09:14:16

Nad Španělskem se stahují další mraky

Osud Španělska a tamního bankovního sektoru zůstává i nadále hlavním zdrojem nejistoty na finančních trzích. Na akciových trzích včera ztrácely především bankovní tituly, dramaticky rostly výnosy v případě dluhopisů jihoevropských zemí a příliš se nedařilo ani české koruně.r

Obava o budoucnost třetí a čtvrté největší evropské ekonomiky, Itálie a Španělska, se plně projevila na dalším nárůstu výnosů u 10letých státních dluhopisů. Výnos v případě Itálie se pohybuje již nad 6 % a v případě Španělska již na dohled 7 %. Zásah Evropské centrální banky na červencovém zasedání se tak jeví jako nevyhnutelný. Rozruch vzbudila rovněž agentura Fitch, která snížila rating 18 španělským bankám a rovněž informovala, že země nebude schopna splnit plánovaný rozpočtový schodek. V ohrožení jsou podle agentury i ratingy dalších evropských zemí.

Na domácí scéně vzbudil pozornost rozhovor s členem bankovní rady L. Lízalem. V české ekonomice podle něho v současnosti převažují anti-inflační rizika a to především díky slabé domácí poptávce. Vzhledem k horším výsledkům domácí ekonomiky a postupnému poklesu tempa růstu spotřebitelské inflace lze předpokládat, že Česká národní banka na červnovém zasedání přistoupí ke snížení úrokových sazeb. Na květnovém zasedání přitom pro snížení hlasovali guvernér Singer a viceguvernér Tomšík. Otázkou je, kdo se k nim přidá. L. Lízal je v tomto ohledu pravděpodobným kandidátem.

 

Koruna v průběhu včerejšího dne spíše ztrácela. Na měnovém páru s eurem se obchodovalo převážně nad hladinou 25,60 CZK/EUR a výjimkou nebyly ani obchody nad úrovní 25,70 CZK/EUR. Vůči americkému dolaru obchodování oscilovalo kolem úrovně 20,50 CZK/USD. Výjimkou však nebyly ani obchody v blízkosti hladiny 20,70 CZK/USD. Koruně obecně nesvědčí nejistá atmosféra na finančních trzích a nepomohl jí ani včerejší rozhovor s L. Lízalem.

Podobně se vedlo i zbylým středoevropským měnám. Polský zlotý se vůči euru pohyboval zejména v pásmu 4,32 – 4,34 PLN/EUR a forint po ranním posílení oslabil až k hladině 298 HUF/EUR.

Euro se vůči dolaru pohybovalo především v blízkosti úrovně 1,25 USD/EUR.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688