Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  08.06.2012 15:58:00

Regionální měny v závěru týdne pod výprodejním tlakem (8.6.2012)

Optimismus z průběhu týdne se v jeho závěru vytratil. Ruku v ruce s opětovným pádem eura na globálním trhu se pod tlak dostaly i středoevropské měny. Maďarský forint, polský zlotý i česká koruna ztrácely v průběhu dne vůči euru až jedno procento. V odpoledních hodinách byla patrná tendence dopolední ztráty mírně korigovat. Samotná česká měna zahajovala dnešní seanci na mezibankovním trhu na 25,30 CZK/EUR a ještě během dopoledne se kurz vyšplhal až ke 25,60 CZK/EUR. V odpoledních hodinách se kurz stabilizoval v okolí 25,50 CZK/EUR.
 
Koruna tak byla i v závěru týdne v zajetí vnějších faktorů. Ovšem ani domácí makroekonomické indikátory jí podporu nevytvářejí. Podle revidovaných národních účtů sice recese nezačala v loňském třetím čtvrtletí, jak naznačovala původní data, ale až ve čtvrtém. Nicméně struktura hospodářského růstu za Q1 12 jasně ukázala, že domácí poptávka znatelně klesá a slábnoucí zahraniční poptávka není schopna pokles domácí vykompenzovat. Obrázek klesající tuzemské aktivity doplnila čísla z trhu práce. Míra nezaměstnanosti sice klesla z dubnových 8,4 % na květnových 8,2 %, výsledek ovšem zaostal za tržním očekáváním ve výši 8,1 %. A vzhledem ke slábnoucímu sezónnímu efektu se dá očekávat, že níže již letos míra nezaměstnanosti neklesne. Naopak v závěru roku lze očekávat, že se opět přehoupne přes úroveň 9 %.
 
Zveřejněná data o HDP za Q1 12 potvrzují náš scénář očekávaného snížení úrokových sazeb ze strany ČNB na zasedání koncem tohoto měsíce. Samotný komentář ČNB ke zveřejněným datům uvádí, že "? oproti stávající prognóze ČNB je vykázaná změna ekonomické aktivity v prvním čtvrtletí letošního roku nižší o 0,7 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření." Výraznější, než ČNB očekávala, byl pokles spotřeby domácností. "Zveřejněné údaje představují riziko směrem dolů pro prognózu ČNB v oblasti vývoje domácí ekonomické aktivity ?" Domácí výnosová křivka se dnes posunula níže, na delším konci o zhruba 7 bb. Spíše než o reakci na domácí makroekonomická data se však jednalo o následování poklesu eurových výnosů ve světle nepříznivých dat z Německa, Itálie a dalších zemí.
 
Očekávání snížení sazeb ze strany ČNB by měla potvrdit i pondělní data o květnové inflaci. Ta by měla potvrdit otočení inflačního trendu. Na konci loňského a začátku letošního roku totiž inflace akcelerovala z 1,8 % y/y v září na 3,8 % v březnu. Důvodem byla především slabší koruna na konci loňského roku, lednové zvýšení nižší sazby DPH a růst cen ropy (vyšší byly i ceny regulovaných položek a potravin, jejichž cenový skok byl nad rámec změny DPH a slabší koruny). V dubnu již ale inflace začala klesat a tento trend by měl být potvrzen květnovým číslem ve výši 3,0 % y/y, což je odhad náš i trhu jako celku. Na meziměsíční bázi očekáváme růst spotřebitelských cen o 0,1 %, který by měl být tažen vyššími cenami regulovaných položek ( 0,1 % m/m) a také daňovými změnami (vyšší spotřební daň na tabákové výrobky). U potravin očekáváme stagnaci cen a u cen pohonných hmot pokles (o 1,4 %) díky nižším cenám ropy v korunovém vyjádření. Korigované ceny (bez pohonných hmot, regulovaných položek, potravin a nepřímých daní) by pak měly mírně růst o 0,14 % m/m, po sezónním očištění pouze 0,02 % m/m. Meziroční korigovaná inflace by se měla držet stále poblíž nuly (-0,1 %) a potvrdit absenci poptávkových tlaků do inflace.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.06.2022Domácí měna pod výprodejním tlakem (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.10.2020Všechny regionální měny zůstávají pod tlakem ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
07.10.2019Regionální měny na úvod týdne pod tlakem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.07.2019Regionální měny pod mírným výprodejním tlakem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.03.2019Středoevropské měny pod výprodejním tlakem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688