Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.06.2012 11:27:59

Komentáře k HDP - pozitivní revize negativních dat

V úvodu letošního roku se opakovala stejná situace jako na konci roku loňského: revidovaná data HDP ukázala o něco lepší výsledky české ekonomiky než první oficiální odhad. Tentokrát došlo ke zmírnění mezikvartálního poklesu z 1,0 na 0,8 procenta, meziroční propad byl zmírněn z 1,0 na 0,7 procenta

Již při prvním zveřejnění dat o HDP v 1. čtvrtletí byl zmíněn mimořádný vliv v podobě předzásobení tabákovými výrobky v závěru loňského roku před letošním zvýšením daní. Konkrétně se to projevilo tak, že se z takto nahromaděných zásob odvedla spotřební daň již ve 4. čtvrtletí loňského roku a inkaso daní z produktů se díky tomu meziročně zvýšil o 5,8 procenta. Naopak v 1. čtvrtletí bylo odvedeno méně na dani z tabákových výrobků a celkové inkaso daně z výrobků meziročně kleslo o 2,6 procenta

Z pohledu užití negativně k meziroční změně HDP přispěla zejména spotřeba domácností, která klesla o 2,9 procenta. Tak výrazně ji nesrazila ani recese po pádu banky Lehman Brothers. Dokonce v celé historii oficiálních dat ČSÚ nenajdeme horší údaj. Není těžké najít příčiny tohoto propadu. Mzdy rostou pomaleji než ceny v obchodech, které popohnaly výše změně DPH, růst regulovaných cen a rekordně drahý benzín a nafta. Skepsi domácností prohlubují zprávy z eurozóny, kde jedna hrozba střídá druhou. V souladu s ekonomickou logikou se to nejvýrazněji projevilo v útratách za zboží dlouhodobé spotřeby, které klesly o 11,4 procenta.

Investice v meziročním srovnání sice stouply o 1,0 procento, mezikvartálně ovšem klesly o 8,6 procenta. Vzhledem ke zhoršování ekonomické situace v eurozóně lze očekávat spíše opatrný přístup firem a snižování investičních výdajů v nejbližších měsících.

Spotřební výdaje vlády klesly meziročně o 0,2 procenta, i zde lze ovšem očekávat další snahu šetřit Dosavadní vývoj rozpočtu je neuspokojivý a hrozí překročení plánovaného schodku.

Pozitivním bodem zůstává zahraniční obchod, kde se vývoz reálně meziročně zvýšil o 6,5 procenta, dovoz o 3,9 procenta. Pokud ovšem dojde k prohloubení recese v eurozóně, projeví se to negativně právě na této části HDP.

Sektorový pohled na tvorbu HDP ukazuje, že růst přidané hodnoty v průmyslu nestačil kompenzovat pokles ve stavebnictví a sektoru služeb.
Dodatečné statistiky ukazují, že zaměstnanost v české ekonomice v prvních třech měsících letošního roku stoupla o 0,1 procenta, produktivita práce ovšem klesl o 0,9 procenta a jednotkové mzdové náklady vzrostly o 2,6 procenta. Efektivní délka pracovního dne (počet odpracovaných hodin na jednoho zaměstnaného a den) zůstala stejná jako loni v 1. čtvrtletí a činila 7 hodin a 20 minut

Ve srovnání s okolními zeměmi česká ekonomika zaostává. V Polsku se HDP v 1. čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,8 procenta, na Slovensku o 3,3 procenta. Mezi důležité obchodní partnery patří Německo, ke se HDP zvýšil o 1,2 procenta, a Rakousko, které rostlo o 0,7 procenta. S výkonem české ekonomiky je srovnatelné pouze Maďarsko, jehož HDP klesl o 1,3 procenta.

Za celý letošní rok počítáme s poklesem HDP o 1,0 procento. S tímto výhledem je konzistentní očekávání, že ČNB přistoupí ke snížení úrokových sazeb, neboť opět dochází k otevírání mezery mezi kapacitami v české ekonomice a jejich využitím.

David Marek, Patria Finance


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2023Česká ekonomika po revizi odhadu HDP klesla v Q3 výrazněji (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.02.2023Nižší spotřeba přispěla k sestupné revizi amerického HDP (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.05.2021Týdenní výhled - data o vývoji sentimentu a revize HDP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688