TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.06.2012 20:30:05

SOUHRN: Sněmovnou prošly církevní restituce i zvýšení DPH

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci se celé své středeční jednání věnovali pouze dvěma bodům, pět hodin jim trvala jen debata nad návrhem zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, který koalice poslala do třetího čtení. Několikahodinovou diskusi věnovala sněmovna i vládnímu návrhu na zvýšení DPH.

Hned po ranním schválení změn v programu schůze si sociální demokraté vzali dvouhodinou pauzu na jednání poslaneckého klubu. Vadilo jim totiž, že ODS a TOP 09 svým vetem zablokovaly projednávání kauzy IZIP.

Poté už poslance čekalo ve druhém čtení projednávání církevních restitucí. To se nakonec protáhlo na téměř pět hodin a poslanci si navíc udělali hodinu a půl dlouhou přestávku na oběd. Ve svých diskusních příspěvcích se zákonodárci nevyhnuli ani osobním střetům.

"Lžete, pane předsedo poslaneckého klubu. Podlehl jste demagogii zlodějů, jste lhář a demagog," pustil se do šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Důvodem bylo Tejcovo prohlášení, že se koalice snaží pod "rouškou noci" připravit stát o majetek.

"Chápu, že je to souboj o vydání majetku českého státu. Od roku 1948 zde bylo mnoho majetkových přesunů. Zažili jsme znárodnění, kuponovou privatizaci a nyní se chystá třetí krok, kdy vládní většina hýbe s majetkovou podstatou státu. Já si nepřeji, aby se o tom jednalo pod rouškou noci," řekl konkrétně ve sněmovně Tejc.

Kalousek mu opáčil, že pod rouškou noci komunisté majetek naopak zabavovali.

Návrh nakonec po rozsáhlé debatě do třetího čtení prošel a poslanci k němu načetli několik pozměňovacích návrhů.

Možnosti, jak vrátit církvím zkonfiskovaný majetek, řešily už minulé vlády. Současná podoba majetkového vyrovnání vychází z návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi z roku 2008, ale zásadně se liší v několika oblastech. Vláda se s církvemi dohodla, že zvýší celkový objem naturálních restitucí z původních 51 miliard korun na 75 miliard korun. Díky tomuto navýšení se však sníží celková finanční náhrada z 83 miliard na 59 miliard korun.

Restituce bude stát církvím vyplácet po dobu 30 let. Během prvních 17 let od nabytí účinnosti zákona o majetkovém vyrovnání bude ale i nadále stát církvím přispívat na jejich provoz. První tři roky bude částka příspěvku stejná jako v současnosti, dalších 14 let se bude každoročně snižovat o pět procent.

Sněmovna se poté dostala ještě k dalšímu bodu, kterým byl návrh na zvýšení DPH a změna daně pro lidi s vysokými příjmy. Ten prošel do druhého čtení.

Daň z přidané hodnoty tak pro tři následující roky zřejmě stoupne o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, zaměstnanci z příjmu nad 100 tisíc korun měsíčně budou nejspíš odvádět novou sedmiprocentní daň.

"Vláda se zavázala, že pokud bude scénář horší než stagnace, budeme muset přistoupit ke změnám legislativy. Prognóza nakonec ukázala nejméně špatný ze špatných scénářů, tedy mírnou stagnaci. Vláda proto nemusela pro rok 2012 přistupovat ke změnám legislativy, nicméně pro léta 2013 a 2014 strategie vlády není myslitelná beze změn rozpočtové legislativy na výdajové i příjmové straně," řekl ve svém úvodním vystoupení ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Dodal, že 68 procent aktivního konsolidačního úsilí vláda realizuje na výdajové straně, zbytek ale musí vyvíjet i na straně příjmové.

"Docílit toho chceme parametrickými změnami v daních přímých, nepřímých i na pojistném. Zdůrazňuji, že to jsou změny parametrické, nikoli systémové a jejich cílem je posílení příjmů rozpočtu," řekl ve středu Kalousek s tím, že jakkoli jsou změny politicky výbušné a kontroverzní, technicky jsou jednoduché a navrhnul proto zkrácení lhůty ve výborech na 30 dní.

V souboru opatření je také omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zrušení slevy na dani z příjmu u pracujících důchodců nebo konec stropů u odvodů na zdravotní pojištění.

Balík daňových změn počítá i se zrušením "zelené nafty", zemědělcům tak nejspíš skončí možnost 60procentní vratky spotřební daně z nafty využité na obdělávání polí. Podle návrhu se zároveň zvýší daň z převodu nemovitosti ze tří procent na čtyři a srážková daň proti vyvádění zisků do daňových rájů stoupne na 35 procent.

Souhlas s novelou zákona přinese změny u příspěvku na bydlení. Místo dvou dávek, které za stejným účelem vyplácejí dva systémy sociálních nepojistných dávek, bude příspěvek pouze jediný.

Poslanci se znovu sejdou ve čtvrtek v devět hodin, na programu mají mimo jiné písemné a ústní interpelace.

Filip Nachtmann, Martina Týblová, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688