Research (Conseq)
Dluhopisy  |  06.06.2012 16:22:10

Aktuální situace na dluhopisových trzích ukazuje nervozitu a obavy

Státní dluhopisy se dnes dělí na dvě skupiny – na skupinu vydávanou „bezpečnými“ zeměmi, mezi které patří především Německo, USA, částečně také Francie a potom dluhopisy problémových zemí, mezi které spadá zejména jižní křídlo eurozóny. Platí, že v období nervozity na trzích posilují dluhopisy první skupiny (v současnosti atakují výnosy amerických a německých dluhopisů svá několikaletá minima), zatímco dluhopisy problémovějších zemí naopak ztrácejí. Dokládá to současný vývoj, kdy výnosy amerických a německých dluhopisů atakují svá několikaletá minima (výnos desetiletého německého dluhopisu již klesl i pod 1,2 %) a naopak italské a především španělské výnosy atakují svá několikaměsíční maxima (výnos desetiletého španělského dluhopisu dosahuje rozmezí 6 až 6,5 %). K pesimismu na trzích, kromě obav z dopadů případného odchodu Řeckaeurozóny, v posledních dnech přispívají také zhoršené makroekonomické údaje (zejména z průmyslu a pracovního trhu v USA).

Současný vývoj cen dluhopisů je však ovlivněn i tím, že již doznívá efekt z finanční injekce, kterou bankám poskytla Evropská centrální banka (ECB) na přelomu roku (LTRO). Trhy nyní čekají, že přijde další doping neboli že ECB opět podpoří ceny dluhopisů problémových zemí ať už v podobě přímých nákupů či dalším dodáním likvidity do bankovního sektoru. Nicméně tak jako ve sportu i zde platí, že sportovec nemůže jet stále jenom na povzbuzující látky – důležitá je i samotná jeho výkonnost. Jinými slovy Španělsko, Řecko a další musí především snížit deficity svých veřejných financí.

ECB zřejmě čeká na výsledek řeckých voleb v polovině června, který naznačí, zda chce země zůstat v eurozóně a podřídí se tvrdým úsporným opatřením či nikoliv, pak je možné, že přijde s nějakou další podporou dluhopisovým trhům. Se svou podporou by to však neměla přehánět, vysokými výnosy investoři pouze ukazují vládám svůj názor na to, jak hodnotí jejich hospodaření – pokud se tento přirozený proces uměle potlačí (např. masivními nákupy ze strany CB), povede to k tomu, že politici (a potažmo i veřejnost) v nadmíru zadlužených zemích zleniví a nebudou dostatečně motivováni k úsporám.

David Kufa,

Conseq Investment Management, a. s.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688