Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  06.06.2012 14:40:06

Speciální hypotéka pro členy profesních komor od specialisty na hypotéky

V čem je tato hypotéka speciální?

Banky poskytující hypoteční úvěry standardně, hodnotí příjmy žadatelů o úvěr na základě předloženého potvrzení o výši příjmů ze zaměstnání či na základě předložených daňových přiznání. Jenže co dělat v případě, když nejste zaměstnanec, vyděláváte hodně, ale příjmy dle daňového přiznání nestačí?

Právě pro tyto případy je tu speciální hypotéka Hypoteční banky s alternativním započítáním příjmů, u které bude banka posuzovat vaše příjmy dle předložených výpisů z účtů. Váš příjem bude v tomto případě stanoven ve výši 60 % součtu kreditních položek na výpisech z běžného účtu za posledních 6 měsíců, a to bez ohledu na příjmy vykázané v daňovém přiznání.

 

Výši svého příjmu dle alternativního posuzování si tedy můžete snadno vypočítat dle vzorečku

Alternativní příjem  =  Součet kreditních položek na výpisu za posledních 6 měsíců x   60 %

6

Ovšem pozor, alternativní započítávání příjmů má svá pravidla a nelze do něj započíst vklady v hotovosti, převod z vlastního účtu a nepravidelné jednorázové příjmy (např. úroky z termínovaného vkladu). K tomu aby vám mohly být uznány alternativní příjmy je nutná doba podnikání po dobu 24 měsíců a předložení daňových přiznání za poslední dvě daňová období. Dalšími dokumenty, které budete v případě žádosti o alternativní započítávání příjmů dokládat, jsou pak oprávnění podnikání, doklad o zaplacení daně a potvrzení o bezdlužnosti od finančního úřadu.

Pro koho je tato hypotéka určena?

Pro členy profesních komor, tzn.

-          advokáty

-          exekutory

-          notáře

-          lékaře

-          stomatology

-          veterináře

-          lékárníky

-          architekty

-          auditory

-          daňové poradce

 

Jak již bylo zmíněno výše, alternativní započítání příjmů je možné pouze v případě, vykonáváte-li některou z výše uvedených profesí po dobu minimálně 24 měsíců, zároveň přitom musíte být daňovým rezidentem v České republice (platit daněČeské republice).

 

Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku na PenizeNAVIC.czhttp://www.penizenavic.cz/kalkulatory/rozsirena-hypotecni-kalkulacka

Kolik vám Hypoteční banka půjčí?

Maximální výše hypotečního úvěru při započtení alternativních příjmů je omezena dvěma faktory. Tím prvním je samotná výše vašich alternativních příjmů, kdy je maximální výše hypotéky stanovena podle vaší schopnosti úvěr splácet (s rostoucími příjmy roste i maximální výše hypotéky). Druhým faktorem je zástavní hodnota nemovitosti. Hypoteční banka vám při započtení alternativních příjmů poskytne hypotéku až na 85 % zástavní hodnoty nemovitosti. Minimální výše hypotéky v tomto případě činí 500 000 .

Naděje pro podnikatele s nízkými příjmy v daňovém přiznání

Uvedením této hypotéky na trh zaplnila Hypoteční banka mezeru na trhu, která komplikovala financování pořízení bydlení pro členy profesních komor s nízkými příjmy v daňovém přiznání, kdy by pro vás byla jinak jedinou volbou hypotéka bez prokazování příjmů s podstatně vyšší úrokovou sazbou. Díky hypotéce s alternativním výpočtem příjmů tak můžete i vy, coby člen profesní komory, získat hypotéku na bydlení s příznivou úrokovou sazbou a nenavyšovat přitom uměle své příjmy v daňovém přiznání.

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Čt 12:20  Antivirová ochrana – včera, dnes a zítra OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 11:38  Památky v Česku patří mezi hlavní tahouny v rámci cestovního ruchu Tisková zpráva (Tisková zpráva)






Zobrazit sloupec