Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  06.06.2012 09:24:56

M. Mobius: Reformy v Indii – cesta správným směrem

Mezinárodní komunita investorů byla v minulosti znepokojena pokusy indické vlády o řešení možných daňových úniků prostřednictvím retroaktivních daňových opatření. Mnoho investorů začalo své znepokojení projevovat stahování svých dolarů, až nakonec tlak přinutil vládu k odložení tohoto opatření o rok. Z mého pohledu se jedná o krok správným směrem, i když debata o tomto opatření nebyla ukončena, ale jen odložena.

Otázka vyhýbání se placení daní však vedla k dalšímu palčivému problému, korupci. Korupce může velmi snadno zkalit investiční výhled a nahlodat přesvědčení investorů, proti tomu není imunní žádná země, ať už rozvíjející se či rozvinutá. Dobrou zprávou je však to, že dnešní doba informačních technologií omezuje možnosti zamést jednoduše korupční praktiky pod koberec. Sociální média postupně zvyšují tlak na politiky, jimž přisuzují vinu za aktuální dění v zemi, o dění v Indii je pak velmi rychle informován i zbytek světa. Indie se tak nedávno ocitla ve velmi nepříjemné situaci, a to díky zvýšenému zájmu médií o praktiky, pomocí kterých indická vláda potlačuje korupci.

Pokrok v boji proti korupci

Jsem přesvědčen o tom, že Indie potřebuje zavedení celé řady reforem, ve věci zvládnutí tohoto úkolu jsem však optimistou. Ve prospěch Indie navíc mluví její vysoký potenciál jak pro dlouhodobé zahraniční investory tak pro samotné obyvatele. Nenechte se tedy snadno zmanipulovat palcovými novinovými titulky. Stále věřím v to, že všechny země BRIC disponují v porovnání s mnoha rozvinutými zeměmi daleko větším potenciálem ekonomického růstu.

Během uplynulého roku zažila Indie ostré protesty, jež vyhnali korupci na vrchol žebříčku priorit všech vládních představitelů. Aktivismus vidím v tomto směru jako první krok k adresování tohoto problému a věřím v to, že akce aktivistů posunuly řešení problémů s korupcí v Indii o pořádný kus vpřed. Ovšem, hrstka lidí vybavených silou sociálních a elektronických médií sama o sobě systém nezmění, nevyhnutelná je v tomto směru akce vlády, která má daleko větší prostředky k prosazení změny.
V rámci korupčního skandálu, který nedávno vyplaval na povrch, ztratila Indie až 211 miliard dolarů prodejem uhelných polí ze velmi nízkou cenu, vyplývá to tedy alespoň ze zprávy státního auditora, která byla nedávno zveřejněna. Na druhou stranu bych měl také zmínit to, že odprodej státního majetku je velmi často zneužíván v mnoha zemích světa, v tomto směru tedy není Indie žádným ojedinělým případem.
Poté co vyplula na povrch celá řada korupčních skandálů se zdá, že je již mnohem těžší dopouštět se korupčních praktik, tedy alespoň v porovnání s uplynulým desetiletím. Pochybuji, že stávající plody práce politiků i úředníků reformují celý systém, tato opatření však budou mít výrazný dopad na budoucí generaci státníků, kteří tak již budou muset být ve svém počínání velmi opatrní a stanou se tak, alespoň v to tedy doufám, hůře zkorumpovatelnými

Cesta vpřed

Vyplouvání korupčních skandálů na povrch by mohlo být impulsem pro změnu. Síla médií, i díky jejich právu na přístup k informacím, a zvyšující se využívání informačních technologií při poskytování služeb jak v soukromém tak ve veřejném sektoru by měla pomoc redukovat korupci jak v soukromé tak státní sféře. V tomto směru jsem rovněž optimistou a věřím, že Indie bude moci brzy zapomenout na nedávné korupční skandály. Aby se tak však stalo, bude muset Indie začít postupovat po malých krocích směrem k cíly, v některých oblastech již přitom ke změnám dochází již nyní, jsou to


Autorská práva a licence – přesně definovaná autorská a licenční práva ať již v telekomunikacích či těžebním průmyslu jsou pro nápravu klíčová.  Věřím v to, že přesně definovaná a obchodovatelná autorská práva a licence pomohou k dalšímu snížení korupce.


Vytvoření nadbytku – jednou z příčin korupce je i celkový nedostatek v ekonomice. Vytvoření nadbytku a otevření ekonomiky by opět mohlo být cestou k potlačení korupce.


Srozumitelnost zákonů – díky přehlednosti zákonů by mohly soudy i občané snáze chápat co je správné a co je špatné. Některá z nedávných soudních rozhodnutí v Indii nám již ukázala, že indickým soudním orgánům není současná situace lhostejná, a že jsou tyto orgány odhodlány bojovat za práva občanů i země jako celku.


Občanská charta – návrh na její vznik se objevil již několikrát. V praxi se jedná o zefektivnění vztahů mezi  úřady a občany, kdy by měli být občané při jednání s úřady ušetřeni nekonečných čekacích lhůt.


Nezávislost policie a dalších vyšetřovacích složek – i tento návrh se již objevil na stolech indických politiků. Cílem je v tomto směru vznik funkce nezávislého ombudsmana, ten by se přitom při své práci nezodpovídal ani vládě ani jednotlivým ministrům.


V Indii je podle mého stále prostor pro významné zlepšení. Opatření, která již Indie přijala ukazují snahu vydat se správným směrem, zejména ve veřejném sektoru. V rámci svého úsilí o nápravu oznámila indická vláda svůj plán na poskytnutí jedinečného čísla (známého jako Aadhaar) všem obyvatelům v zemi v průběhu příštích 4-5 let, aby tak dále mohla zamezit zneužívání veřejných financí.
 
Mnoho státních podniků rovněž učinilo kroky správným směrem, zejména přijetím paktu integrity. V tuto chvíli se do tohoto projektu realizovaného ve spolupráci s Transparency International India zapojilo již 44 státních podniků, 95 % z nich pak uvádí to, že pak integrity skutečně pomohl vnést do zadávání státních zakázek více transparentnosti.
I když je velmi snadné nechat se odradit skandály, pokračuji v Indii ve hledání atraktivních dlouhodobých investic. Věřím v potenciál zdejšího obrovského přírodního bohatství a pozitivnímu (ovšem nerovnoměrnému) trendu růstu střední třídy, růstu HDP a růstu domácí poptávky po spotřebitelském zboží. Stejně jako všude jinde, v Indii přitom při posuzování atraktivity investice postupujeme systémem bottom-up.

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius
 
© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Frangklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/05/24/reform-in-india-a-work-in-progress/

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.09.2014M. Mobius: Bankovnictví v BRICS Research (Penizenavic.cz)
31.08.2014M. Mobius: Výzvy v Saudské Arábii Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688