TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  04.06.2012 15:15:05

Automobilový průmysl se v loňském roce podílel na tržbách z průmyslové produkce 22 procenty

PRAHA (MEDIAFAX) - Automobilový průmysl v ČR se v loňském roce podílel na tržbách průmyslové výroby 22 procenty, jeho součinná produkce dosáhla necelých 800 miliard korun. V pondělí o tom informovalo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).

„Rok 2011 byl pro český automobilový průmysl velmi dobrý. V mnoha oblastech jsme dokonce dosáhli historicky rekordních výsledků,“ komentoval výsledky automobilového průmyslu Martin Jahn, prezident AutoSAP. Podle jeho slov v loňském roce pokračoval pozitivní trend z roku 2010, kdy ekonomické oživení nastartovalo růst skoro všech oblastí českého automobilového průmyslu. „Jsem velmi rád, že kromě očekávané rekordní výroby osobních automobilů dvojcifernými tempy rostla výroba autobusů, přípojných vozidel, ale i motocyklů. Svou růstovou dynamiku potvrdila i produkce dílů a příslušenství,“ zakončil.

Souhrnné tržby členských firem AutoSAP byly nejvyšší v dějinách českého automobilového průmyslu. V roce 2011 dosáhly hodnoty 677,5 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 12,8 procenta. Podíl AutoSAPu na tržbách z průmyslové výroby ČR vzrostl v roce 2011 o 0,9 procentního bodu na 19 procent. Souhrnná produkce automobilového průmyslu se podílela na tvorbě HDP České republiky více než osmi procenty.

Pro český automobilový průmysl je podle vyjádření AutoSAPu naprosto zásadní export, vyvážíme 80 procent své produkce. Vývoz automobilového průmyslu kopíroval vývoj tržeb a v roce 2011 dosáhl historického maxima ve výši 548,2 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 14,9 procenta. Podíl firem AutoSAP na souhrnném exportu České republiky v loňském roce vzrostl na 19,1 procenta.

„Pozitivním trendem je loňský nárůst exportu do mimoevropských zemí asi o jednu třetinu. I když stále jsou a budou našimi hlavními zákazníky země Evropské unie, kam směřuje přes 80 procent dodávek, začíná se náš vývoz diverzifikovat. A to je dobrý signál, protože právě v mimoevropských zemích je největší růstový potenciál,“ dodal Jahn.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688