Prezentace  |  03.06.2012 22:17:25

Nejoblíbenější jsou „sázky na jistotu“

V letošním roce oslavila společnost LUTHERUS s.r.o. páté výročí své existence. Přinášíme rozhovor s jejím jednatelem Ing. Romanem Skalickým.

Vaše společnost LUTHERUS letos oslavila páté výročí svého vzniku, jméno Roman Skalický se ale na předních místech v projektu B.I.G. Expert objevovalo již dříve. Jak dlouho už figurujete v seznamu autorů nejúspěšnějších odhadů?

Myslím, že poprvé jsem se tohoto projektu účastnil za rok 2001, takže je to už více než 10 let. V poslední době jsem do projektu zapojil další spolupracovníky, naše vázané zástupce, kteří si v něm také vůbec nevedou špatně.

Jak se vám daří udržet se tak dlouho na špici?

Moje práce je zároveň i mým koníčkem. Už dlouho před tím, než jsem se začal akciím profesně věnovat, jsem se o burzovní obchody intenzivně zajímal. Dodnes věnuji opravdu hodně času studování informací o jednotlivých společnostech a také technické analýze. Nikdo ale nejsme jasnovidcem, lze se jen ve svém odhadu přiblížit skutečnému vývoji lépe než ostatní.

Byl jste i členem orgánu Burzy cenných papírů Praha, burzovního výboru pro kotaci, jak vás tato zkušenost ovlivnila?

Burzovní výbory zřizuje statutární orgán burzy k výkonu své činnosti. Konkrétně burzovní výbor pro kotaci přijímá cenné papíry k obchodování na hlavním trhu a podílí se na kontrole dodržování informačních povinností emitentů. Práce v tomto burzovním výboru byla pro mě určitě zajímavou zkušeností, poznal jsem proces přijímání titulu k burzovnímu obchodování a hodně zajímavých lidí.

V čem vidíte hlavní výhody investování prostřednictvím vaší společnosti?

Máme zkušenosti, historii, výsledky. Poskytujeme individuální servis, zákazník vždy ví, komu konkrétně volat, u nás nikdy nebude hovořit s automatem. Když je potřeba, voláme důležité informace zákazníkovi my.

Museli jsme se naučit oddělovat profesní spory od soukromých. Pak už má taková spolupráce hlavně výhody – je dobré vědět, že se můžete na někoho opravdu spolehnout.

O jaké obchody je v současnosti největší zájem?

Když jsem v roce 1999 v této oblasti profesně začínal, většina našich zákazníků byli spekulanti, hráči. Chtěli riskovat, dělat krátkodobé obchody, využívat finanční páku. Řekl bych, že v posledních letech je vidět výrazná změna. Přichází čím dál více zákazníků, kteří hledají alternativu, jak uložit a zhodnotit peníze. Společně vybíráme akcie společností, které jsou silné, stabilní, dlouhodobě ziskové, nepodléhají příliš velkým výkyvům, mají příznivou dividendovou politiku a přitom jsou aktuálně nabízeny za skvělou cenu. A tedy vidím výrazný posun od spekulací k investicím, od „hráče“ k „běžnému člověku“, od „sázky na náhodu“ k „sázce na jistotu“.

Co byste teď aktuálně doporučil takovému „běžnému člověku“, který se nevyzná a hledá alternativu, jak uložit a zhodnotit peníze?

To závisí na více okolnostech, na částce, kterou hodlá investovat, na jeho preferencích, představě o výnosu a riziku, ale i na konkrétním čase rozhodnutí. Takže bych mu doporučil, aby nás kontaktoval a společně už nějaké řešení určitě najdeme.

 

Představujeme

Ing. Roman Skalický

Vystudoval ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity. Na kapitálovém trhu působí od roku 1999, přednášel již na více než 250 seminářích o investování. Úspěšně se účastní ankety B.I.G. Expert, spolupracoval s médii (komentáře pro ČT, deník Právo, Hospodářské noviny a další), etabloval se jako finanční analytik a Portfolio Manager. Pracoval jako licencovaný makléř, působil v orgánech Burzy cenných papírů Praha jako člen burzovního výboru pro kotaci. Od roku 2007 je jednatelem společnosti LUTHERUS s.r.o.  (www.lutherus.cz).

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688