TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  03.06.2012 04:23:57

V Monte Carlu v sobotu vyhlásí Světového podnikatele roku 2012, ve hře je i majitel Kofoly

MONTE CARLO (MEDIAFAX) - V Monte Carlu už v sobotu 9. června vyhlásí Světového podnikatele roku 2012. O tento prestižní titul bude bojovat i Jannis Samaras ze společnosti Kofola, Podnikatel roku 2011 České republiky.

O vítězi titulu Světový podnikatel roku 2012 rozhodne nezávislá porota, složená převážně z vítězů předchozích ročníků soutěže. Proces hodnocení už začal, porota obdržela detailní podklady, a 7. 9. června 2012 v Monte Carlu vyvrcholí hodnocení osobními pohovory s každým z národních vítězů. Porota bude letos vybírat mezi 59 finalisty z 51 zemí. Celkově představují příjmy všech finalistů soutěže přibližně 59,12 miliardy amerických dolarů a jejich firmy zaměstnávají celkem 304 205 lidí.

Ve finále jsou zastoupeny jak veřejně obchodovatelné společnosti, tak firmy v soukromém vlastnictví soutěžících podnikatelů. Odvětví, v nichž finalisté působí, zahrnují finanční služby, zdravotnictví a biotechnologie, technologie, průmyslovou výrobu, maloobchod, spotřební průmysl a potravinářství.

Ze jmen známých široké veřejnosti se v soutěži objeví například Jeff Weiner a Reid Hoffman za LinkedIn Corporation, Alessandro Benetton za Benetton Group, Mr. Thomas Meyer a Manel Adell za Desigual, nebo Mikael Hed za Rovio Entertainment (neboli Angry Birds). Letos poprvé budou o titul bojovat i podnikatelé z Keni, Nigérie, Ománu, Kataru, Spojených arabských emirátů či Vietnamu.

Své želízko v ohni bude mít také Česká republika. Reprezentovat ji tam bude majitel Kofoly Jannis Samaras. "Už titul Podnikatel roku České republiky jsem vnímal jako uznání práce všech lidí v Kofole, kteří dělají skvělou práci a posouvají tak Kofolu dál. Pokud s Kofolou vyhrajeme i v Monte Carlu, příští ročník zorganizujeme v České republice a světový vítěz si připije Kofolou," okomentoval s úsměvem svou účast na světovém finále Jannis Samaras.

"Na vyhlášení Světového podnikatele roku se každoročně setkávají ti nejlepší z nejlepších, a každý z nich má šanci na úspěch. Výběr vítěze není o velikosti firmy, jak by se mohlo jevit. Rozhoduje příběh a cesta k úspěchu, kterou každý z podnikatelů prošel, jejich osobnost a další kritéria. My budeme Jannisovi Samarasovi rozhodně držet palce," doplnila Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice.

Jannis Samaras se narodil v Československu řeckým rodičům s obchodním duchem. Svého otce Kostase dodnes považuje za svůj hlavní podnikatelský vzor. V roce 1990 začali podnikat s dalšími třemi společníky Reném Sommerem, Tomášem Jendřejkem a Reném Musilou.

Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě a ve svých sedmi výrobních závodech na čtyřech trzích zaměstnává téměř 2000 lidí. Češi už si dnes léto bez točené Kofoly snad ani neumí představit a američtí konkurenti se nestačí divit, co že se to v Česku děje. Do produktového portfolia firmy patří také řada ovocných nápojů, sirupů a koncentrátů Jupí, nápoje Top Topic a Vinea, dětmi oblíbený Jupík, pramenitá voda Rajec nebo pravá RC Cola. V loňském roce navíc přibyly energetické nápoje Semtex a Erektus, když Kofola koupila společnost Pinelli.

V roce 2008 při expanzi na vysoce konkurenční polský trh udělala skupina Kofola - Hoop další zásadní krok, když získala nového investora Enterprise Investors. Majoritní podíl společnosti však nadále zůstává u českých majitelů.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688