TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.06.2012 13:25:05

Děčín vyřadil ČEZ ze soutěže, podle radnice neprokázal kvalifikační předpoklady

DĚČÍN (MEDIAFAX) - Město Děčín vyřadilo ČEZ z veřejné soutěže na dodávky elektřiny pro městské objekty, ČEZ podle radních neprokázal kvalifikační předpoklady. Mediafaxu to sdělila mluvčí radnice Markéta Lakomá.

Radní tak zakázku ve výši více než třiceti milionů korun dali firmě Centropol Energy, která se jako jediná po vyřazení ČEZu soutěže zúčastnila.

Firma ČEZ prodej nedoložila doklady prokazující základní kvalifikační předpoklady, které byly uloženy zákonem i zadávací dokumentací. Druhá firma Centropol Energy vše řádně doložila. Komise se při svém doporučení radním opírala i o právní názor externího právního zástupce. Při úplné absenci dokladů nebylo vhodné vyžádat doplnění. V tento moment by se druhá firma, která vše řádně doložila, mohla cítit poškozena a mohlo by to být vnímáno jako konkurenční výhoda,“ zdůvodnila rozhodnutí radních Lakomá.

Jenže ČEZ své kvalifikační předpoklady doložil, a to čestným prohlášením. „Pokud to městu nestačilo, mohlo nás v souladu se zákonem požádat o doplnění dokumentace. To ale neudělali a rovnou nás vyřadili,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ondřej Horák.

Postup udivil i Martina Kameníka z občanského sdružení Oživení, které se snaží prosazovat princip transparentní veřejné správy. „Město Děčín sice postupovalo v intencích zákona, ale zachovalo se přinejmenším nehospodárně a zřejmě špatně zadanou zakázkou se tak připravilo o možnost opravdu na energii ušetřit. Je totiž naprosto běžné, že do zakázek na dodávky energie se hlásí řada zájemců, které potom zadavatelé vybírají v elektronických aukcích. Je to průhledné a ceny tak lze stlačit na nejnižší možnou míru,“ komentoval postup Kameník.

Od 1. dubna platí novela zákona o veřejných zakázkách. Ta mimo jiné říká, že zadavatel má za povinnost zrušit zadávací řízení, pokud obdržel pouze jednu nabídku, nebo po posouzení nabídek zbyla k hodnocení jen jedna nabídka. Ke smůle ČEZu se to nemusí týkat zakázek vypsaných před účinností novely. A město Děčín vypsalo zakázku už v lednu.

ČEZ v Děčíně sídlí, je sponzorem městských zařízení, divadla, zoologické zahrady, sportu i škol. „Samozřejmě, že při žádostech o sponzorské příspěvky zohledňujeme i to, zda v daném městě působíme jako dodavatel energií,“ odpověděl mluvčí Horák na dotaz, zda i nadále ČEZ v Děčíně sponzorem zůstane.

Alice Klaubenschalková, klaubenschalkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688