TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.05.2012 00:25:05

E15: Chybějící parkoviště brzdí stavbu metra A

PRAHA (MEDIAFAX) - Výstavba trasy A pražského metra z Dejvic do Motola má vážný problém, Evropská komise už podruhé odmítla projekt schválit a poslala do Česka žádost o jeho doplnění. Uvádí to čtvrteční vydání deníku E15.

„Posuzování projektové žádosti ze strany komise bylo přerušeno,“ potvrdila Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, které je národním koordinátorem procesu čerpání evropských fondů. Unie má dát na pražské metro 330 milionů eur, v přepočtu přes osm miliard korun, celkové náklady překračují 21 miliard korun. Tentokrát Evropské komisi vadí především neexistence parkoviště P+R na Dlouhé Míli. Parkoviště mělo být součástí stavby rychlodráhy na letiště, kterou chtěl zbudovat stát. Tento projekt je však navzdory mnoha politickým proklamacím už léta u ledu. Zprovoznění rychlodráhy a zmíněného parkoviště je přitom podle dokumentace EIA pro vybudování nového metra podmínkou.

„Doufáme, že se připomínky vypořádají a že poté to bude schváleno,“ řekl deníku ředitel odboru fondů EU na ministerstvu dopravy Marek Pastucha. Problém musí vyřešit především pražský dopravní podnik, který je žadatelem o dotaci. „Vzhledem k tomu, že tato podmínka je nesplnitelná, hledal dopravní podnik ve spolupráci s městem náhradní řešení, které bude odpovídat podmínce uvedené v původním Stanovisku k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí (EIA),“ uvedla mluvčí dopravního podniku Monika Lojínová.

Náhradním řešením má být terminál u stanice Veleslavín, kde vznikne mimo jiné sto parkovacích míst. Podle Lojínové je o tom komise průběžně informována. Stavba úseku metra A Dejvická - Motol byla zahájena předloni na jaře. „Projekt se realizuje, ačkoli jeho efektivita je sporná,“ stálo v loňském posudku CEE Bankwatch Networks, který sleduje dopravní operační programy v nových členských zemích Evropské unie.

Češi mohou jen doufat, že se metro nezařadí k tuzemským dopravním propadákům, kam už patří například dálnice D8 nebo řada vodních staveb. „Můžeme říci, že český operační program Doprava je jedno velké selhání,“ píše se rovněž ve zmíněném posudku. Ten je přitom s nabízenými 150 miliardami korun největším tuzemským operačním programem.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688