Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  30.05.2012 08:21:37

DOWER-D: Proč skomírá pražská burza?

Velmi věcnou a seriózní analýzu na toto téma přednesl na MoneyExpo 2012 pan Lukáš Jíra. Rádi bychom se ale na věc podívali i z trochu jiného úhlu. Koncem první poloviny 90let minulého století se DOWER-D obrátil na tehdejší vedení BCPP a nabídl mu pomoc při budování českého akciového trhu. Položil v té souvislosti vedení jednoduchou otázku: Komu a čemu bude v budoucnosti sloužit český akciový trh? Odpověď nejenže zklamala, ale i naznačila co nás může v budoucnosti čekat a bohužel nás i potkalo: "Každý kapitalistický stát má akciovou burzu, musí ho mít i rodící se Česká republika." No to je tedy argument!

V Česku není mnoho lidí, kteří kapitálovému, natož akciovému trhu dobře rozumí (to neznamená, že je málo těch, kteří o něm hovoří). Spíš v sobě nesou ono ničící poselství z poloviny 90let "každý kapitalistický stát má akciovou burzu..." A v tom je pravá příčina proč pražská burza skomírá. Nemá vizi, nemá dobré vedení - a proto před sebou i dost špatnou budoucnost. Už mnoho let DOWER-D vyzývá, aby byli politici a vysocí státní úředníci částečně odměňováni akciemi. Naráží na nepochopení i výsměch. Není se co divit. Jistota platů a odměn ze státní kasy - když peníze chybí, dodají se reformními opatřeními - je samozřejmě komfortnější, než nejistota akciového trhu, kterou tito lidé velmi často svými hloupými výroky způsobují. Jenže jde o finanční jistotu a zabezpečení politiků a státních úředníků ne o sílící českou ekonomiku!

Také se lidé ptají, a zaznělo to i na MoneyExpo 2012, proč nic nedělá vídeňská matka pražské burzy? Tak jak známe situaci může být "bezprostředních" důvodů k ne-akci vídeňské burzy více. Možná ale, po zkušenostech v Česku, došla k názoru, že nejlépe bude řešit problém pražské burzy podobně, jako kdysi francouzští cukrovarníci řešili konkurenci českých cukrovarů. Prostě je zavřeli. Jeden takový, tenkrát opravený a dobře vybavený, se nacházel například v Kojetíně, kdysi centru řepařské hanácké oblasti blízko Přerova. Cukrovar tam zbourali a jeho trosky - doslova a do písmene - srovnali se zemí. Tváří tvář konkurenci velmi schopné a sílící varšavské burzy se možná ani rakouským majitelům není co divit.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688