TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.05.2012 03:05:05

Vláda projedná počty policistů, peníze a paralyzéry pro věznice i SPZ na přání

PRAHA (MEDIAFAX) - Kolik příslušníků bude u Policie ČR v příštím roce, zda dostane české vězeňství miliardu korun navíc a možnost používat distanční paralyzéry, ve středu posoudí ministři Nečasovy vlády. Kabinet se bude zabývat také novými pravidly pro akcie na majitele nebo výdejem poznávacích značek na přání.

Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) a policejní prezident Petr Lessy předstoupí před vládu, aby jí představili svůj plán systematizace policistů pro rok 2013. Zatímco Lessy prosazuje růst na 40 389 příslušníků, podle Kubiceho zůstane policejní sbor na letošním číslu 38 825.

"Je tam jeden problém. Systemizaci předkládá policejní prezident po projednání s ministrem vnitra. Pan policejní prezident to se mnou projednal, nicméně tam nebyly vzaty v úvahu žádné úspory. Žádné vyhledávání míst, která už v policii nejsou potřebná," ošíval se ministr v neděli v České televizi při dotazu, s jakými počty ve středu přijde do Strakovy akademie.

Kubice od Lessyho dostal návrh, podle kterého by v příštím roce bylo policistů v Česku 40 389. "Číslo považuji za nereálné," uvedl ministr vnitra, podle kterého by navýšení počtu o zhruba 1500 policistů stálo rozpočet téměř miliardu korun navíc. A to je podle Kubiceho mimo ekonomickou realitu.

Další miliardu korun, tentokrát dokonce na letošní rok, budou ministři posuzovat při debatě o posílení rozpočtu Vězeňské služby ČR (VS). Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) zároveň s požadavkem na 940 milionů korun předloží kabinetu návrh opatření, jak počty vězňů v Česku do budoucna snížit.

"Bez posílení rozpočtu lze očekávat především zvýšené napětí ve věznicích a vazebních věznicích v souvislosti s neplněním zákonných povinností ve vztahu k vězněným osobám, podstatné zhoršení bezpečnostní situace a v polovině roku i celkový kolaps vězeňství," uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

Kvůli zajištění bezpečného chodu věznic požaduje VS i personální posilu. Počet služebních příslušníků se má podle návrhu k 1. červenci zvýšit o 275 míst, o dalších 228 lidí se má ke stejnému datu rozrůst počet občanských zaměstnanců.

Kabinet se návrhem zabýval naposledy před 14 dny. Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy apeloval právě na přijetí systémových změn. "V našich věznicích je prakticky jedna třetina vězňů, kteří mají trestní sazby do jednoho roku. Dokonce je tam více než 3000 vězňů, kteří mají trestní sazby nižší než devět měsíců," uvedl.

Pospíšil se rozhodl vyjít požadavku premiéra vstříc. "Ministr spravedlnosti předloží vládě zároveň návrh konkrétních opatření, jak postupně snižovat počty vězňů," uvedla mluvčí rezortu Petra Hrubá. Jako příklad uvedla odebírání řidičských průkazů neplatičům alimentů, což už minulý týden schválil ústavně-právní výbor sněmovny. Úpravu v rámci novelizace občanského soudního řádu a exekučního řádu v červnu posoudí plénum dolní komory.

S vězeňstvím souvisí i další bod jednání vlády, novela zákona o Vězeňské službě a justiční stráži ČR. Pokud projde, budou moci dozorci od příštího roku ukázňovat problémové vězně na dálku pomocí distančních paralyzérů, takzvaných taserů.

"Distanční paralyzér má proti střelné zbrani výhodu šetrnosti vůči zasažené osobě a odpadají náklady na léčení po zásahu. Při tom má proti střelné zbrani vyšší okamžitou míru zneškodnění. Je tak vysoce účinným a současně i ekonomickým prostředkem," zdůvodnilo zavedení novinky ministerstvo spravedlnosti. Tasery už může v Česku používat policie.

Ministr Pospíšil vládě předloží také návrh zákona, který upravuje dlouhodobě kritizované akcie na majitele. Ty by se sice rušit neměly, ale legislativní úprava zavádí takové podmínky, které by měly umožnit státu majitele cenných papírů kdykoliv zjistit.

Každá akcie na majitele bude muset být podle návrhu zaknihována u centrálního depozitáře, nebo být fyzicky uložená u banky. Každá akciová společnost, která by chtěla mít akcie na majitele, by si podle nové právní úpravy musela vybrat jednu z těchto variant. Obě budou přitom zahrnovat identifikaci vlastníka akcií.

Na programu kabinetu je zároveň novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Registrační značku vozidel by si podle ní mohli volit sami řidiči, za SPZ na přání by podle představ ministerstva dopravy zaplatili 5000 korun.

Novela zákona také počítá se zvýšením správního poplatku za první vydání tabulky s registrační značkou z 200 na 300 korun. Kdo bude chtít tabulku se značkou, kterou už má k autu přidělenou, zaplatí za ni 600 korun. Občané si budou moci také převádět jednu značku mezi různými vozidly nebo nechat si jednu značku i po přeregistraci.

Vláda projedná i věcný záměr zákona o stávce. Podle něj by museli odboráři oznámit termín konání stávky pět dnů předem a předložit jmenný seznam stávkujících. Některé profese by přitom měly mít právo na stávku omezené. Odbory s normou zásadně nesouhlasí a domnívají se, že bude docházet k tlaku na budoucí stávkující.

Ministři se po týdnu vrátí také k účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 v Miláně a proberou analýzu účinné lítosti v korupčních kauzách.

Jan Kálal, Jan Drahorád, Miroslav Kyncl, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688