TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  28.05.2012 13:35:11

Posledním dnem v květnu skončí topná sezona i na Temelíně

TEMELÍN (MEDIAFAX) - Posledního května se znovu na čtyři měsíce omezí dodávky tepla pro domácnosti. Po devíti měsících skončí hlavní topná sezona pro teplárny, tedy i pro dodávky z Jaderné elektrárny Temelín, řekl v pondělí agentuře Mediafax Marek Sviták, mluvčí elektrárny.

Topné období začíná 1. října a končí 31. května. Tyto termíny mohou být ale ovlivněny venkovními teplotami. Pokud dva dny po sobě klesne průměrná denní teplota, měřená čtyřikrát v intervalu od 7 do 21 hodin, pod 13 °C, zvyšují teplárny svůj výkon i mimo hlavní topnou.

„Ve srovnání s dlouhodobým teplotním normálem byla právě končící topná sezona 2011/2012 průměrná, oproti loňské pak mírně teplejší. Teplotně mírně nadprůměrné byly měsíce říjen a listopad 2011. I přes arktické mrazy zvýšená spotřeba v první polovině února pouze částečně snížila výpadek spotřeby tepla z teplotně nadprůměrného ledna 2012, kdy poklesla dodávka tepla oproti průměru o plnou čtvrtinu,“ uvedl mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann.

Průměrná délka topného období je v Česku 230 až 240 dní. Skutečná délka topné sezony se může u jednotlivých tepláren lišit. Například v sezoně 2011/ 2012 elektrárna Temelín začala nedaleký Týn nad Vltavou vytápět loni 7. října a vhledem k příznivým venkovním teplotám ukončila dodávky pro vytápění v závěru letošního dubna. Na teplo z Temelína jsou zde napojeny zhruba tři čtvrtiny z více než 8000 obyvatel. V uplynulé topné sezoně odebralo město od elektrárny prostřednictvím akciové společnosti Vltavotýnská teplárenská bezmála 146 tisíc gigajoulů (GJ) tepla. Právě požadavek vedení týnské společnosti je určující pro velikost dodávek tepla.

„Dodáváme tolik tepla, kolik Týn potřebuje. Kapacitně nejsme nijak omezeni. V porovnání s topnou sezónou nyní dodáváme asi šestinu, což je na ohřev vody dostatečné. Pokud by teploty dlouhodoběji spadly pod 13 stupňů Celsia, nenecháme město mrznout. Během několika hodin jsme schopni zvýšit dodávky tepla na maximum,“ řekl Sviták.

Jednatel Vltavotýnské teplárenské František Kobera vyzdvihuje vedle pružnosti a spolehlivosti dodávek i zlepšení kvality ovzduší ve městě a především stabilní ceny tepla, které se pohybují hluboko pod celostátním průměrem. „Aktuálně Vltavotýnská teplárenská účtuje například obyvatelům rodinným domků včetně daně z přidané hodnoty (DPH) 421,90 koruny za gigajoule (GJ) tepla,“ uvedl příklad František Kobera. Podle údajů Teplárenského sdružení ČR se přitom současná průměrná cena tepla pro domácnosti pohybuje v ČR na úrovni 560 až 570 korun za GJ tepla.

Ekologický a ekonomický význam temelínského tepla pro napojené lokality se bude podle odborníků na teplárenství a energetiku dále zvyšovat. „Ceny tepla z uhlí a plynu porostou a budou oproti cenám tepla z jádra velmi nestabilní, což se samozřejmě negativně projeví v cenách pro odběratele,“ poznamenal Kobera.

Temelín zásobuje teplem nedaleký Týn nad Vltavou už 14 rokem. Přechodem na temelínské teplo bylo v Týně zrušeno 22 středně velkých uhelných výtopen a tři velké kotelny. Horkovodní napojení na elektrárnu Temelín tak pomohlo na Vltavotýnsku významně zlepšit kvalitu ovzduší. V současné době je na teplo z elektrárny Temelín napojeno 480 rodinných domků, 2100 bytů a několik průmyslových podniků.

Dobrin Stojcev, stojcev@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

28.05. 15:41  smysl má (čes)
28.05. 14:10  smysl má (KAM DÁL)
28.05. 14:08  smysl má (KAM DÁL)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688