TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.05.2012 15:25:05

John: Rathova kariéra skončila, odposlechy byly otřesné

PRAHA (MEDIAFAX) - Členové mandátového a imunitního výboru byli šokováni přepisy odposlechů poslance Davida Ratha a jeho spolupracovníků, kde žertovali o úplatcích, řekl po úterním jednání výboru jeho člen a předseda VV Radek John. Rath podle něj uvedl, že jeho život a kariéra v podstatě skončily.

"Ty odposlechy, které jsme měli možnost číst ráno, jsou naprosto otřesné. Tam je nahráno, jak si rochní nad sedmi miliony, jak o tom žertují, jak šustí peníze, jak je to baví. Je to novodobá pohádka Alibaba a 40 loupežníků, tentokrát z veřejných peněz," prohlásil po jednání výboru John. Odposlechy byly pro členy výboru takovým šokem, že ho po celý zbytek jednání již nic nepřesáhlo.

John také uvedl, že si měl Rath a jeho advokáti stěžovat na určité procesní problémy. To však členy výboru nepřesvědčilo a jednomyslně doporučili plénu sněmovny vydat poslance policii.

"Rath tam řekl, že zažívá něco, co by nepřál ani svému největšímu nepříteli. Že jeho život v podstatě skončil, jeho kariéra skončila a ve zbytku života, že bude mít problém se z toho dostat. Ten zážitek toho pádu musel být skutečně děsivý, já jsem nikdy neviděl doktora Ratha tak pokorného," uvedl John.

Zároveň však dodal, že to jistě neznamená, že Rath nebude silným soupeřem policie a že neudělá maximum pro to, aby zlehčil důkazy, které proti němu policie má.

"Samozřejmě trvá na své nevině, opět tvrdí, že nevěděl, co je v krabici. Tvrdí, že to je osobní msta a uměle nalíčená past. Řekl, že kdyby se na kteréhokoliv politika nasadily odposlechy na půl roku do všech prostor, že by se na každého jistě také něco našlo. Což jsou věci, se kterými nejde souhlasit," řekl také John a dodal: "Myslím si, že se obává, že ta obvinění policie budou rozšířena. Sledování bylo masivní a mezi úředníky na kraji se říká, že bude další zatýkání. Nic nenaznačuje tomu, že by poslanec Rath chtěl spolupracovat s policií."

Mandátový a imunitní výbor rozhodl v úterý o tom, že doporučí plénu Poslanecké sněmovny vydat poslance Davida Ratha policii k trestnímu stíhání. Poslanci by o tomto rozhodnutí měli hlasovat 5. června, tedy na začátku své červnové schůze.

Rath je obviněný z přijetí sedmimilionového úplatku, hrozí mu až 12 let vězení. Exministr zdravotnictví, bývalý hejtman a současný poslanec byl zadržen minulý týden v pondělí večer bezprostředně poté, co miliony v hotovosti přijal.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688