Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  22.05.2012 10:07:31

Půjde Nokie ve stopách Kodaku nebo jsme svědky skvělé nákupní příležitosti


“Akcieatrhy.cz“

Akcie společnosti Nokia se v současné době obchodují na cenách, kde by je před pěti lety málokdo očekával. Jsou dokonce tak levné, že současná účetní hodnota akcií je vyšší než tržní cena (Book Value Per Share 3,74). V případě krachu by tak akcionář, který nakoupil titul za saučasnou cenu, čistě teoreticky obdržel téměř o dolar více.

Tržní hodnota Nokie je v současné době 10,58 miliard dolarů. V poslední čtvrtletní zprávě vykázala pouze na hotovosti majetek v hodnotě 18 miliard dolarů, vedle toho v něm ještě nejsou započteny krátkodobé investice v hodnotě 8,24 miliardy dolarů. Celkový součet pohledávek činí 6,2 miliardy dolarů. Výčet celkových aktiv za bankrotové situace by činil dohromady cirka 33 miliard dolarů. Pokud však k tomuto započteme i závazky společnosti, zůstane nám právě něco okolo hodnoty 11 miliard dolarů.

 

Čtěte dále:
"Widow maker" aneb zemní plyn jak ho neznáte, v růstu.

Dalším důležitým faktorem pro konkrétnější ocenění společnosti jsou patenty a patentové nároky, z nichž přichází Nokii rámcově 700 milionů každý rok a tyto patenty nesou svou hodnotu, kterou jsem ještě v rozvaze nezmínil. Celkově pokud by Nokia šla do bankrotu, získá z čistého majetku 11 miliard dolarů a k nim minimálně dalších 7 miliard za patenty, což je stále ještě konzervativní odhad. Dělá to rámcově dva dolary na akcii a to při ceně dvou dolarů osmdesáti centů je zcela jistě velmi zajímavý bonus. Pokud to spočteme dohromady, je reálná cena akcie 4,86 dolarů při součtu majetku s patentovými nároky. Průměrné cílové ceny na akcii jsou postaveny okolo 4,4 dolarů. Pokud však společnost do bankrotu půjde, bude velmi záležet, zda o její majetek bude mít zájem jiná firma, to by pak nad tuto účetní hodnotu mohlo dodat i další bonus, pokud však bude muset rozprodávat majetek, bude se muset smířit s tím, že za něj dostane nižší cenu, než kterou eviduje v účetních knihách. V takovém případě můžeme v klidu odečíst třeba třicet procent z majetku a stále nám zůstává účetní hodnota akcie na 3,4 dolarech, což je jistě při ceně 2,88 velmi zajímavé zhodnocení.

Nokia graf

Trh v současné době jasně předpokládá, že Nokia půjde do bankrotu a to v průběhu následujících let. Pokud by se tak stalo, tak z toho, co je výše napsáno jasně můžeme vydedukovat, že i bankrot může být při současné ceně na trhu velmi ziskový pro investory. Pokud by jsme vycházeli z faktu, že by se společnost mohla zachránit a přežít, budou její akcie stoupat doslova raketově. Nakupování akcií Nokie se dá v současné chvíli s velkou pravděpodobností přirovnat k nákupům Fordu v roce 2009 za 1,6 dolaru, nebo BAC v loňském roce za 5. Bude stačit, aby Nokia vykázala jedno dobré účetní období a její akcie zaznamenají obrovský nárůst, oproti tomu ale díky účetní hodnotě nemají její akcie již příliš kam klesat.

Nokia jde touto cestou v současné době hodně agresivně, snižuje náklady na vývoj i výrobu. Snaží se navazovat spolupráci s giganty na trhu jakým je bezesporu například Microsoft. Náklady na snížení nákladů mohou ještě například v příštím kvartálu znamenat negativní účetní bilanci, ale do budoucna je více než pravděpodobné, že přinesou efekt.

Důležitým faktem je i to, že Nokia je v současné době naprosto poslední příležitostí, jak by mohl Microsoft získat výraznější podíl na trhu se smartphony a tablety.

Původní zpracování článku naleznete zde

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688