TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.05.2012 02:45:05

Prahu čeká sněm odborářů, proti Nečasově kabinetu budou protestovat pochodem k Úřadu vlády

PRAHA (MEDIAFAX) - Zástupce největší odborové centrály Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) čeká v úterý ráno sněm na pražském Žižkově, měli by rozhodnout o další podobě protivládních protestů. Ve 12 hodin se vydají na pochod směrem k Úřadu vlády.

Na sněmu by měly odborové svazy rozhodnout o podobě celonárodního protestu, který plánují na červen. Odboráři chtějí spojit všechny možné formy odporu proti vládě. Nechtějí proto mluvit o stávce zaměstnanců, ani o generální stávce, která je podle nich protestem proti režimu a nikoliv vládě.

Členové sněmu a případní zájemci z řad občanů se začnou řadit do průvodu v 11.30 za náměstím Winstona Churchilla, v Siwiecově ulici. S úderem 12. hodiny se vydají nespokojení občané na pochod k Úřadu vlády, který je na nábřeží Eduarda Beneše, po cestě zablokují dopravu například na hlavní dopravní tepně, na magistrále. Řeku přejdou přes Hlávkův most, k sídle vládního kabinetu se dostanou přes nábřeží Kapitána Jaroše.

Odbory požadují zastavení "asociálních reforem", demisi vlády a nové volby. Diskuse s kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS) umlkla i v rovině sociálního dialogu, neuskutečnilo se dubnové zasedání tripartity, svou budoucí účast podmiňují odboráři odložením důchodové reformy na dobu ekonomického růstu. Vláda by měla odborům říci, zda vyhoví jejich požadavkům na dalším jednání předsednictva tripartity, které se uskuteční 4. června.

Úterní pochod podporuje také platforma STOP vládě, která sdružuje přes 70 odborových svazů a občanských organizací. Platforma plánuje také "okupace" ministerstev, tedy debaty s občany v ministerských budovách, jejichž šéfové jsou odpovědní za jednotlivé vládní reformní kroky.

Seskupení podpořilo také demonstraci "Za přežití seniorů", která se uskuteční 30. května. Důchodci budou na pražském náměstí Jana Palacha protestovat proti změně valorizačního schématu důchodů, vládní plány na roční nárůst o třetinu reálné mzdy a třetinu inflace jsou podle Rady seniorů naprosto nedostatečné.

Poslední masovou akci připravily odbory v dubnu, kdy společně s občanskými iniciativami uspořádaly největší demonstraci od roku 1989. Na pražské Václavské náměstí přišlo na 100 tisíc lidí, kteří vyjádřili nesouhlas s Nečasovým kabinetem.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688