Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  15.11.2001 11:00:00

Akcie: Akcie pokračovaly ve středu v růstu taženy zlepšenou náladou na okolních trzích.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 15.11.2001

      Komentář k trhům

       Akcie pokračovaly ve středu v růstu taženy zlepšenou náladou na okolních trzích. Obavy investorů se vytratily v reakci na úspěchy vojenské akce v Afganistanu. Index PX-D si ve středu připsal 2,1% na 1053,1 bodu. Nejlépe se dařilo Unipetrolu, který vzrostl o 4,3% na 52,9. ČEZ prolomil hranici 80 za akcii. Trio společností Philip Morris ČR, České radiokomunikace a Komerční banka získaly od 2,6% do 2,9%. Český Telecom vzrostl o 1,4% a Česká spořitelna přidala 0,6%.

       Trhy zůstávají naladěny pozitivně a proto by mohly i české akcie pokračovat v růstu.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera opět silně posilovaly podpořeny výrazným růstem maloobchodních tržeb, pozitivním vývojem války v Afganistanu a velmi dobrými výsledky Hewlett-Packard. Index DJIA vzrostl o 0,8% a Nasdaq přidal 0,6%. Lepší než očekávané výsledky maloobchodních tržeb podpořily akcie maloobchodních řetězců. Posilovaly Home Depot a Wall-Mart Stores. Dobré výsledky hospodaření podpořily akcie Hewlett-Packard a prohlášení, že si stojí za fůzí s Compaq i akcie této společnosti. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie ropných společností v reakci na vývoj ceny ropy. Dnes budou oznámen index philadelphského FEDu a týdenní počet nově nezaměstnaných. Růst by mohl pokračovat.

       Německé akcie včera zaznamenaly mírný růst. Index Dax vzrostl o 0,1%. Posilovaly akcie Siemens a Infineon. Siemens podal lepší výhledy do budoucna, což zlepšilo náladu investorů. Posilovaly akcie Lufthansy poté co management společnosti prohlásil, že pravděpodobně skončí v černých číslech. Proti trhu se pohybovaly akcie pojišťoven Allianz a Munich Re, v reakci na navýšený odhad ztrát z teroristických útoků v USA prvně jmenovanou společností. Dnes se očekává, že akcie budou pokračovat v růstu.

       Komentář ke společnostem

       Český Telecom

       Vláda na svém zasedání schválila posunutí termínu privatizace Českého Telecomu z konce října na březen 2002. Jako důvod uvedla probíhající jednání o koupi 49% podílu v Eurotelu. Souhlasila rovněž s účastí finančních investorů v privatizaci.

       Navíc vláda souhlasila, že ministerstvo dopravy začne přípravu novely telekomunikačního zákona. Novela by měla umožnit alternativním operátorům přístup do místních sítí a dát větší pravomoci regulátorovi trhu v řešení sporů mezi operátory. Novela by měla být připravena do konce května 2002.

       GTS požádala Úřad na ochranu hospodářské soutěže aby přezkoumala udělení kontraktu na poskytování telekomunikačních služeb pro státní správu. Kontrakt získal Český Telecom spolu s Autocontem.

       Unipetrol

      
Vybraní uchazeči o privatizaci Unipetrolu již údajně dokončují due diligence Unipetrolu. Dalším krokem by měly být rozhovory s manažery. Poté investoři podají závazné nabídky do rukou privatizačního poradce HSBC. Vláda chce vítěze vybrat do 19. prosince.

       Z uvedené informace nelze vyvodit žádný závěr, jelikož due diligence je jedním z kroků v privatizaci. Nicméně, optimismus investorů může pomoci akciím výše.

       ČEZ

      
Velvyslanec České republiky u Evropské unie Ramiro Cibrián uvedl, že Evropská unie je proti privatizaci přenosové soustavy provozované ČEPS. EU nevadí privatizace ČEZu spolu se šesti distribučními společnostmi.

       Úřad na ochranu hospodářské soutěže již také kritizoval privatizaci ČEZu spolu s ČEPS. Vláda by mohla být donucena změnit privatizační model, jelikož to může ohrozit vstup do Evropské unie. Kapitola energetika ještě nebyla dokončena a privatizace ji může dále ohrozit.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688