TNBiz (TN.cz)
Investice  |  20.05.2012 01:14:02

Společnost Markit zveřejní předběžná data o aktivitě ve službách a ve výrobě eurozóny v květnu

LONDÝN (MEDIAFAX) - Společnost Markit oznámí ve čtvrtek předběžná data o aktivitě ve službách a ve výrobě v eurozóně za květen. V dubnu se ani jednomu z těchto sektorů v měnovém bloku nedařilo.

Dubnový index nákupních manažerů (PMI) sektoru služeb eurozóny, který je klíčovým ukazatelem budoucí aktivity celé škály firem, se snížil na 46,9 bodu z březnových 49,2 bodu. Dubnový pád PMI je tak nejprudší od října roku 2008, kdy bylo snížení indexu způsobeno krachem americké banky Lehman Brothers. Signalizuje to, že region se v prvním pololetí z recese nedostane.

Právě sektor služeb eurozóny se podílí zhruba dvěma třetinami na ekonomické aktivitě regionu. Hodnota indexu se tak dostala hlouběji pod zlomovou hranici 50 bodů, která odděluje pokles aktivity daného odvětví od růstu.

Sektor služeb eurozóny tak zůstal v dubnu třetí měsíc v útlumu. Výrazný pokles nastal kvůli úsporným opatřením v Itálii a ve Španělsku, k mírnému oživení došlo jen v Irsku a Německu, ve Francii aktivita prudce klesla. Výstup nepřetržitě klesal pátý měsíc, nové zakázky devátý měsíc. Firmy od ledna snižovaly zaměstnanost, situace se značně se lišila podle jednotlivých zemí. Nejhorší situace byla ve Španělsku, v Itálii byl pokles nejstrmější od července roku 2009. Po více než dvou letech se růst zaměstnanosti zastavil v Německu, v Irsku a ve Francii byla situace stabilní.

Německý soukromý sektor v dubnu téměř zastavil růst, když mírná expanze v službách jen těsně kompenzovala oslabení v průmyslu. Data vedou k novým pochybnostem, zda Německo i nadále zůstane motorem hospodářského růstu eurozóny.

Kompozitní ukazatel, který sleduje data nákupních manažerů průmyslu i služeb v eurozóně, se podle konečných dat propadl z březnových 49,1 bodu na 46,7 bodu a zaznamenal nejhlubší kontrakci od pololetí roku 2009. V prvním čtvrtletí letošního roku se průměr PMI pohyboval na 49,6 bodu oproti 47,2 bodu v posledním kvartálu loňského roku.

To výrobní sektor eurozóny se v dubnu propadl hlouběji pod hranici, která odděluje pokles jeho aktivity od růstu. Výrobní index nákupních manažerů v eurozóně klesl na 45,9 bodu z březnových 47,7 bodu v březnu a klesl na nejnižší úroveň od června roku 2009. Hodnota indexu se drží už devátý měsíc pod hranicí 50 bodů, která odděluje růst aktivity daného sektoru od jejího poklesu. To signalizuje, že krize, která začala v tzv. okrajových státech eurozóny, se už přelévá do jejího jádra.

"V eurozóně PMI v průmyslu bude stagnovat na 45,9 bodech. Jenom díky Německu se drží. Většina ostaních zemí je na tom zle. Nejsou konkurenceschopné, a nikdo o jejich výrobky nemá zájem. To je špatné pro průmysl. Stagnace bude i ve službách - není totiž žádný důvod k radosti. Míra nezaměstnanosti je na tom nadále tak bídně, že ani o služby nebude příliš velký zájem," odhadl pro agenturu Mediafax analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.

Firmy v eurozóně v dubnu zrychlily tempo propouštění zaměstnanců a zrušili nejvíce pracovních míst za více než dva roky. Objednávky na nové produkty z eurozóny v dubnu navíc opět klesly, a to už jedenáctý měsíc v řadě, což naznačuje, že situace ve výrobním odvětví se dále zhorší. Svědčí o tom také pokles výroby v největší evropské ekonomice - v Německu. Právě jeho průmysl byl při předchozí krizi motorem ožívání nejen hospodářství této země, ale i celé eurozóny. PMI německého výrobního sektoru se v dubnu snížil druhý měsíc po sobě, a to na 46,2 bodu z březnových 48,4 bodu, šlo tak o nejstrmější pokles za zhruba tři roky.

Ani situace ve Francii, které je druhou největší ekonomikou měnové unie a spolu s Německem tvoří její jádro, není příliš optimistická. PMI jejího výrobního sektoru se sice v dubnu mírně zvýšilo na 46,9 bodu z březnových 46,7 bodu, ale pohybuje se hluboko pod hranicí 50 bodů. Výroba v průmyslu klesla nejvýrazněji v Řecku, kde se index snížil na 40,7 bodu z březnové úrovně 41,3 bodu. Ve Španělsku, které zápasí s rozsáhlými úspornými opatřeními, nezaměstnaností a recesí, aktivita výrobního sektoru klesla už 12. měsíc a v Itálii, kde index aktivity klesl na 43,8 z březnových 47,9 bodu, devátý měsíc po sobě.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688