TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.05.2012 10:20:05

Soudce rozhoduje o vazbě na Ratha (16.5.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem přijel ve středu ráno do Prahy, aby rozhodl o návrhu na vzetí do vazby středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) obviněného z přijetí úplatku. Ten po pondělním zadržení strávil první noc v policejní cele v sídle policie v Kongresové ulici.

Jak Mediafaxu ve středu sdělila státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která vyšetřování dozoruje, bez ohledu na výsledek rozhodování o vazbě bude dnes pokračovat policejní realizace. To znamená kromě pokračujících domovních prohlídek zejména výslechy obviněných osob, které zatím vyslechnuty nebyly. Odpoledne se pak rozhodne, zda bude policie a žalobkyně žádat uvalení vazby na další obviněné. Že by se v tuto chvíli rozšířila stávající obvinění z korupce a machinací s evropskými penězi i veřejnými zakázkami o další lidi nebo skutky, Bradáčová nepředpokládá.

Policie již začala s vyhodnocováním dokumentů a jiných důkazů, které pořídila při prohlídkách. Ty se uskutečnily v sídle Rathova úřadu v Praze, na několika místech středočeského kraje a také v severních Čechách. Podle Bradáčové má totiž Rathova kauza kořeny právě na Ústecku. Jak poznamenala, vazby obviněného hejtmana a jeho společníků do severočeského regionu přispěly k odhalení případu, na kterém policie dlouhodobě pracovala. Jednalo se o podezření z manipulace s evropskými dotacemi provázené úplatky, z nichž některé mířily právě do středočeského kraje. Výhody tak měla podle policie získat osmičlenná skupina v čele s Rathem, která o zadávání zakázek rozhodovala.

Bývalý ministr zdravotnictví a současný poslanec David Rath byl v úterý obviněn z přijetí úplatku. Podle Bradáčové byl zadržen v pondělí večer bezprostředně poté, co přijal sedm milionů korun v hotovosti. Server iDnes ve středu uvedl, že v tajné skrýši v Rathově rodinném domě v Hostivici u Prahy, kterou policie prohledala v úterý, našli policisté dalších 30 milionů korun. Oficiálně informaci zatím nikdo nepotvrdil. Rath obvinění z korupce odmítl. ""Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze," uvedl v úterním prohlášení Rath.

Vedle Ratha čelí obvinění z uplácení, poškozování finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky dalších sedm lidí, čtyři muži a tři ženy. Podle dostupných informací je mezi nimi Kateřina Pancová, ředitelka kladenské nemocnice, kam měly mimo jiné nezákonně získané dotace putovat. Dalším obviněným je bývalý poslanec Petr Kott, který v roce 2003 sněmovnu i ODS opustil pro závislost na alkoholu. Právě jeho v roce 2006 Rath jmenoval šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny, kterou vedl rok. Od té doby figuruje ve středočeských nemocnicích.

Dalšími obviněnými jsou podle médií představitelé stavebních firem Konstruktiva Branko a Fisa ze Slaného, které měly stavební a rekonstrukční práce zajišťovat.

Michal Hrbek, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688