Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.05.2012 09:21:53

Řecký odchod z eurozóny? Býčí signál pro všechny investory


Řecký odchod z eurozóny se v současnosti zdá být výrazně pravděpodobnější než před pár měsíci, kdy bylo Řecko "zachráněno" schváleným druhým balíkem půjček. Podle UBS by případný odchod země z měnové unie stál každého řeka včetně důchodců a kojenců okolo 11 tisíc eur v prvním roce a zhruba 4 tisíce v letech následujících. Jde zhruba o polovinu HDP Řecka. Podle mnohých by ovšem řecký odchod z eurozóny pomohl společné evropské měně. Ta přitom během týdne spadla na několikaměsíční minima.

 

Čemu fandí Němci?

 

Slabé euro pomáhá zemím eurozóny v jedné podstatné věci - jejich zboží je atraktivní pro zahraniční kupce, exportéři se tedy v tomto směru radují. To vyhovuje Německu, které v posledních měsících meziročně navyšuje vývozy třeba do Číny o desítky procent. Ale to je Německo.

Politická nejistota v Řecku na první pohled vzbuzuje obavy o osud eura. Jeho oslabení v posledních dnech je toho důkazem. Prozíraví investoři to však mohou vidět jinak. Dlouhodobě by odchod slabé země (nebo zemí) z unie euru pomohl.

"Je to hudba budoucnosti, ale nepochybně by to pomohlo těm, kdo by dokázali přežít ve složitých ekonomických podmínkách, které dluhová krize v Evropě vyvolala," potvrzuje dlouhodobý pozitivní dopad "silnější" eurozóny Jim O'Neill, šéf Goldman Sachs Asset Management.

Strach investorů z Řecka i nesouladu Německa s Francií roste
Strach investorů z Řecka i nesouladu Německa s Francií roste

Vůdce řecké radikální levice Alexis Cipras bude usilovat o domluvu se všemi "protiúspornými" stranami v Řecku, o dalších škrtech zatím nechce ani slyšet. Má mandát pokusit se sestavit vládu jako lídr druhé nejsilnější strany v zemi. Řecké akcie odepisují dalších ...

Německo po francouzských prezidentských volbách, které vyhrál socialista Hollande, odmítlo jakkoli revidovat platné evropské smlouvy, především takzvaný fiskální pakt. Ten země zavazuje k úsporám a snížením deficitů. Holande ovšem alespoň vyvolal debatu o podpoře ekonomického růstu.

Recese v Evropě

Ten je ve většině evropských zemí v současnosti záporný, navíc indexy nákupních manažerů signalizují, že se Evropa může "těšit" na další měsíce poklesu ekonomické aktivity. Nic na tom zřejmě nezmění ani současná solidní výkonnost německého průmyslu.

Evropa v recesi: Ani Německo v dubnu neudrželo vztyčený prapor
Evropa v recesi: Ani Německo v dubnu neudrželo vztyčený prapor

Indexy nákupních manažerů v Evropě ukazují, že byl duben opravdu hodně špatným měsícem. Klesaly napříč kontinentem (s výjimkou rozvíjejících se ekonomik Turecka a Ruska), hranice 50 bodů, která odděluje pokles od růstu, se pro většinu zemí stala nesplnitelným přáním. Pohled ...

Kancléřka Merkelová na jedné straně "pomáhá Evropě", německá ekonomika je stále na čele evropského pelotonu, ale musí také s obavami sledovat vývoj v dalších periferních zemích (bailout bank ve Španělsku, s tím částečně provázaný portugalský problém a další) a myslet na německé banky, které nejsou vůči krizi o moc odolnější než jejich kolegyně například ve Francii.

"Celkově mají Portugalsko a Řecko v eurozóně ani ne 5% váhu. Z tohoto pohledu by jejich odchod z měnové unie nebyl zásadním problémem," pokračuje Jim O'Neill.

Facebook IW: Jakákoli náhodně vybraná skupina zemí na světě by měla větší smysl než eurozóna!

Hurá, Řecko z kola ven?

"Dlouhodobě by řecký odchod z eura byl býčím signálem pro všechny," míní Mitch Goldberg, ředitel ClientFirst Strategy. "Německo by Řekům pomohlo v tom, aby byl přechod k vlastní měně co nejméně bolestivý. Jakýkoli řetěz je silnější, když odeberete jeho nejslabší článek - a tím je v eurozóně nepochybně Řecko."

Výsledky řeckých voleb přitom znamenají podle všeho nemožnost sestavit vládu, což povede k dalším volbám, nejspíše v červnu. A na jejich výsledky už mezinárodní instituce, které Řecku půjčují, dost možná nepočkají. Další "dávka" pomoci je plánována na červen, dokdy má Řecko seškrtat v rozpočtu zhruba 11 miliard eur.

"Pokud dojde k zastavení finanční pomoci ze strany Troiky, bankovní sektor v Řecku nebude mít peníze. V souvislosti s tím předpokládáme, že Řecko bude nuceno opustit eurozónu," říká ekonom ze Citigroup Guillaume Menuet.

Odchod z Řecka ovšem podle některých odborníků bude znamenat naopak větší tlak na euro, a to kvůli další vlně nedůvěry, která zasáhne dluhopisové trhy, především cenné papíry Portugalska a Španělska. "Tlak vzroste," potvrzuje Marc Chandler, globální měnový stratég Brown Brothers Harriman.

Anketa: Vyhne se Španělsko řeckému scénáři?
Anketa: Vyhne se Španělsko řeckému scénáři?

Podaří se Španělsku zažehnat hrozící bankrot, nebo se vydá ste


11.05. 12:18  hm (Dio)
11.05. 11:27  hm (Dio)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688