Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.05.2012 09:03:05

Skupina ČEZ dosáhla v prvním čtvrtletí 2012 čistého zisku 14,4 miliardy korun

Výnosy energetické Skupiny ČEZ meziročně vzrostly o 4 miliardy korun (o 7 procent) a dosáhly výše 60,8 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) meziročně poklesl o 0,3 miliardy korun (o 1 procento) a dosáhl výše 26,3 miliardy korun, čistý zisk meziročně poklesl o 2,8 miliardy korun (o 16 procent) a dosáhl 14,4 miliardy korun. Hlavním důvodem meziročního poklesu zisku bylo nepříznivé tarifní rozhodnutí regulátora v Albánii a mimořádné derivátové a kurzové zisky v prvním čtvrtletí 2011. Za celý letošní rok Skupina ČEZ očekává meziročně vyšší čistý zisk ve výši 41,0 miliardy korun.

Meziroční růst výnosů Skupiny ČEZ byl způsoben zejména růstem realizačních cen elektřiny a zvýšením objemu výroby v uhelných a obnovitelných zdrojích. Výroba elektřiny Skupiny ČEZ v ČR v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 3 procenta a dosáhla úrovně 17,6 TWh. Nejvíce se v uvedeném období zvýšila výroba v uhelných elektrárnách (+ 0,4 TWh) a obnovitelných zdrojích (0,1 TWh). Výroba v jaderných elektrárnách meziročně zůstala na zhruba stejné úrovni.

Meziroční vývoj EBITDA byl negativně ovlivněn tarifním rozhodnutím regulátora v Albánii zvýšit o 90 procent nákupní ceny elektřiny pro distributora ČEZ Sperndarje při zachování výše jeho prodejních cen a také nárůstem tržních cen elektřiny importované na ztráty v sítích. Meziroční srovnání EBITDA dále ovlivnilo vyšší rozpuštění rezerv na emisní povolenky v prvním čtvrtletí 2011. V meziročním srovnání čistého zisku se negativně projevily mimořádné derivátové a kurzové ziskyroku 2011. Čistý zisk Skupiny ČEZ tak meziročně poklesl o 16 procent a dosáhl 14,4 miliardy korun. Skupina ČEZ nadále očekává, že za celý letošní rok dosáhne meziročně mírně vyššího čistého zisku ve výši 41 miliard korun.

„Celoroční očekávaný růst zisku držíme. Skupina ČEZ se oproti konkurenci těší dobrému finančnímu zdraví a vysoké důvěře investorů, která byla potvrzena při nedávném umístění miliardové emise dolarových dluhopisů na americkém trhu. Její část ve výši 300 milionů dolarů se splatností 30 let je emisí s nejdelší splatností v regionu střední a východní Evropy vůbec vydanou dle náročných podmínek nejlikvidnějšího globálního trhu dluhopisů a dosažené úrokové sazby jsou blízko úrovně nejbonitnějších západoevropských energetických korporací. Jedná se nejen o první českou, ale i regionální korporátní emisi na dolarovém trhu dle pravidla 144A Zákona o cenných papírech Spojených států amerických,“ řekl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Pokračujeme v naplňování pěti strategických iniciativ, jejichž plnění má zajistit stabilizaci finančních výsledků a růst hodnoty Skupiny ČEZ, přičemž mezi priority naší strategie patří zejména dostavba Jaderné elektrárny Temelín, v období do roku 2015 zaměřená zejména na bezchybnou a důkladnou přípravu celého projektu včetně dokončení tendru na dodavatele technologie. „Pro dostavbu a provoz Jaderné elektrárny Temelín testujeme i možnost zapojení strategického partnera, což je u obdobných projektů ve světě běžné. O rizika spojená s výstavbou a finanční návratností projektu bychom se tak mohli podělit s dalším subjektem a zároveň si tak uvolnit finanční zdroje Skupiny ČEZ pro další atraktivní příležitosti v regionu“ dodává Daniel Beneš.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

Tabulka: Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za první čtvrtletí 2012

                                                                                           (mld. )            meziroční změna %

Provozní výnosy

60,8

+ 7 %

EBITDA (Provozní zisk před odpisy)

26,3

- 1 %

Zisk po zdanění

14,4

- 16 %

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688