TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.05.2012 09:35:05

MIR.1200: Prioritou je maximální zapojení českého průmyslu do dostavby Temelína (9.5.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Česko-ruské konsorcium MIR.1200 usilující o získání zakázky na dostavbu Jaderné elektrárny Temelína, chce do výstavby zapojit co nejvíce českých firem. Představitelé konsorcia o tom informovali ve středu.

Konsorcium MIR.1200, které se účastní výběrového řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, podepsalo dodavatelské smlouvy se dvěma českými podniky I&C Energo a PSG international. V rámci těchto smluv se podepisující zavazují ke spolupráci v případě vítězství konsorcia ve výběrovém řízení na dostavbu 3. a 4 bloku Jaderné elektrárny Temelín.

„Spolupráce s českými firmami je prioritou našeho projektu. Během dlouhé, desítky let trvající spolupráce známe důvěrně kvalitu našeho průmyslu a jednotlivých společností, které se podílely a stále podílejí na rozvoji technologie VVER (vodo-vodní energetický reaktor, pozn. red.),“ říká Miroslav Fiala, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Škoda JS, který uvedl, že ve svém týmu rád vítá kolegy z I&C Energo a PSG - international.

I&C Energo bude v případě vítězství česko-ruského konsorcia v tendru dodávat elektrické systémy pro jaderná zařízení, včetně polní instrumentace a slaboproudých systémů, pro dodavatele systému kontroly řízení. „Naše společnost má zkušenosti s výstavbou bloků elektráren v Temelíně i Dukovanech. Partnerství s MIR.1200 je pro nás tudíž logickým pokračováním tohoto dlouhodobě úspěšného partnerství,“ uvedl Jan Šafránek, generální ředitel I&C Energo. Podle jeho slov projekt konsorcia nabízí technologie, které I&C Energo důvěrně zná a proto nebude muset investovat vysoké částky do nákupu nových zařízení či školení personálu.

PSG international nabízí MIR.1200 exkluzivní spolupráci. V rámci dodavatelského modelu bude společnost odpovědná za realizaci stavební části turbínového ostrova. „V rámci našich aktivit se zaměřujeme na energetické stavby nejen v České republice, ale i v zahraničí. Máme navíc zkušenosti i s jadernou energetikou. Byli jsme dodavatelem stavební a technologické části při výstavbě skladu vyhořelého jaderného paliva v jaderné elektrárně Temelín,“ sdělil Ivan Veselý, místopředseda představenstva PSG International.

Podle představitelů MIR.1200 je i toto partnerství důkazem, že český průmysl se bude zásadní měrou podílet na dalším rozvoji české jaderné energetiky. „Tuto kontinuitu spojenou s aplikací progresivní technologie, bezpečnosti, úspornosti, jistoty a perspektivy přináší nabídka našeho konsorcia. Jsme zcela objektivně jediný účastník výběrového řízení, který může věrohodně nabídnout více než 70 procentní podíl českého průmyslu na realizaci projektu,“ dodal Fiala. Podle jeho slov bude mít tato lokalizace dodávek významný dopad na celou českou ekonomiku. V ČR by podle něho vzniklo v případě vítězství konsorcia v tendru více než 10 tisíc pracovních míst.

Podle Fialy otevírá úspěch při dostavbě temelínské elektrárny českým firmám dveře i pro realizaci podobných projektů v zahraničí. „Český průmysl má vedle podpory zahraničních partnerů dostatek zkušeností, dovedností, znalostí a morální i pracovní síly k tomu, aby mohl navázat na předchozí úspěšné jaderně-energetické projekty,“ zakončil Fiala.

Zájem o dlouhodobou spolupráci s českými podniky potvrzuje i výkonný viceprezident Rusatom Overseas Leoš Tomíček. „ Rosatom se momentálně podílí na stavbě 28 jaderných bloků v devíti zemích, což je nejvíce ze všech uchazečů o dostavbu Temelína. Abychom mohli našim globálním závazkům dostát, potřebujeme spolehlivé dodavatele, které hledáme po celém světě. České podniky jsou v tomto ohledu naší první volbou,“ uzavřel Tomíček.

Konsorcium MIR:1200 je jedním ze tří uchazečů o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského konsorcia je společnost Škoda JS, která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstroyexport a OAO OKB Gidropress. Konsorcium MIR.1200 nabízí projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který má zkušenosti z více než 1290 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688