TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.05.2012 02:15:05

Nečasův kabinet bude jednat o loteriích, extremismu i etické komisi pro třetí odboj

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda Petra Nečase (ODS) má ve středu na programu šestý pokus o schválení nového zákona o provozování sázkových her i zprávu ministerstva vnitra o projevech extremismu. Více než po měsíci se pak ve Strakově akademii objeví ministr školství, kterým je od minulého týdne akademik Petr Fiala.

Komplexní úprava pravidel hazardu má stanovit regule pro provozovatele loterií, omezit internetové sázení a zkrátit čas pro vykázání videoterminálů z obecního území.

"Předloha byla přerušena se stoprocentní dohodou," přiblížil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) výsledek projednání normy z poloviny dubna. Na prvním květnovém zasedání ale vláda tuto shodu nepotvrdila, šéf české státní kasy musel odjet do Bruselu na schůzi se svými unijními kolegy.

"Asi nejzásadnější změna, která byla dohodnuta, je ta, že tříleté přechodné období, které je dnes stanoveno jako ochranná lhůta pro videoterminály, bude zkráceno na šest měsíců," uvedl v dubnu Kalousek.

Návrh poprvé podrobně vymezuje pravidla a podmínky zejména u internetových kurzovních sázek. Jejich provozovatel bude muset zajistit, aby měl specializovaný finanční úřad dálkový a nepřetržitý přístup ke všem herním a finančním datům nezbytným pro výkon správního dozoru. Norma si tak klade za cíl zohlednit technický vývoj a rozmach internetu.

Povinností provozovatele internetových kurzových sázek bude zajistit, že všechny transakce související s uskutečněním každé hry budou chronologicky evidované technickým herním zařízením. Způsob zadávání a vyhodnocování jedné hry musí být jednotný, nezpochybnitelný a neovlivnitelný zásahem provozovatele nebo třetí osoby.

Norma v základních obrysech přejímá ustanovení, na kterých se tehdejší vládní koalice shodla na konci loňského roku a která platí od 1. ledna 2012. Provozovatelé sázkových her budou mít například dál povinnost odvádět státu a obcím 20 procent z částky, o kterou se liší přijaté sázky od vyplacených výher.

Vláda se v dalším bodu programu od ministerstva vnitra dozví, že ekonomická recese radikalizovala v roce 2011 extremistickou pravici i levici. Pravice není podle dokumentu celistvá, vůdčí politickou reprezentací zůstává Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS).

Radikalizace je podle rezortu Jana Kubiceho (nestr.) viditelná i při pohledu na trestnou činnost. Četnost jednotlivých zločinů je sice na přibližně stejné úrovni jako v minulých letech, přibývá ale násilných činů s extremistickým podtextem. Stále více působí lokální buňky, které používají vysokou úroveň konspirace, občas se snaží také o "přímé akce".

Pravice i levice stále více kritizuje stát, do programů se jim dostávají socio-ekonomické otázky, názorové proudy se šíří nespokojenou populací, upozorňují odborníci. "S tím souvisí i vágní a z velké části populistická akcentace a využívání tématu korupce, zdůrazňující kritiku politických elit a sloužící jako další prostředek pro oslovení populace," dodává ministerstvo.

Ministři pak mají rozhodnout, zda bude etická komise pro třetí odboj patřit pod Úřad vlády.

Ukotvení Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu navrhuje ministerstvo obrany. Orgán by měl mít kromě svých členů i šest zaměstnanců na sekretariátu, stejně jako technickou výbavu.

Úřadu vlády samotné fungování komise v rámci svých struktur nevadí, chce ale zvýšit svůj rozpočet o tuto položku, tedy například o bezmála osm milionů korun na letošní rok a dalších devět milionů každoročně až do roku 2017. A s takovým řešením už zase nesouhlasí ministerstvo financí.

Komise by měla posuzovat odmítnuté žádosti o osvědčení bojovníka proti komunismu, které bude vydávat ministerstvo obrany. Lidé, kteří získají status odbojáře, mohou získat jako finanční odškodnění až 100 tisíc korun.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688