Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  16.05.2012 10:09:41

Letošní akciový vrchol je teprve před námi


Teorie předpokládá, že se ceny akcií vyvíjejí v určitých cyklech a že během vývoje dochází k rotaci peněz mezi jednotlivými sektory. Když končí pokles kapitálových trhů, který je většinou spojený i se slabostí ekonomiky, jako první začínájí růst tzv. EARLY CYCLICALS, tedy akcie ze sektorů technologického, finančního a spotřebitelského (consumer discretionary). Jsou to skupiny, které nejvíce profitují z oživení trhů i ekonomiky. Proto investoři nakupují především tyto akcie.

 

Postupně, jak ekonomika sílí, roste poptávka po materiálech i energiích. Proto jde jejich cena nahoru. Investoři vnímají inflační tlaky a snaží se proti nim ochránit investicemi v těch sektorech, které mohou jejich peníze nejlépe ochránit proti znehodnocení inflací. Proto dochází k rotaci a odlivu peněz od technologií, finančních akcií a spotřebitelských akcií a jejich přílivu do sektorů, které profitují z přehřívání ekonomiky - tedy materiálů, energií a do komodit.

V poslední fázi býčího trhu rostou defenzivní sektory, tedy utility, zdravotnictví a zboží denní spotřeby. U všech těchto tří sektorů je to logické. Utility rostou, protože se u cenových vrcholů investoři uchylují k bezpečí, a proto většinou klesají výnosy dluhopisů. Pro silně úvěrově zatížené utility je to výhodné. Navíc mnoho těchto akcií vyplácí dividendu. Zdravotnictví a zboží denní spotřeby jsou necyklické sektory, které budou lidé potřebovat bez ohledu na výkonnost ekonomiky.

Akciový a ekonomický cyklus: Kdy nakupovat které akcie?
Akciový a ekonomický cyklus: Kdy nakupovat které akcie?

Banky a další sektory aktivní na začátku hospodářského cyklu mívají v počátcích býčího trhu tendenci k nadprůměrným výsledkům. Během standardního cyklu se akciím finančního a spotřebního sektoru nadprůměrně daří v pozdním medvědím a na počátku býčího trhu. To znamená, že ...

Na grafu vidíme vrchol trhu v roce 2007. Situace odpovídala popsanému schématu. Dlouho před hlavním vrcholem byly cyklické akcie (EARLY CYCLICALS) slabé (SMART INDEX nahoře), materiálové akcie dokonce vrcholily až po hlavním vrcholu S&P 500, stejně tak ropa a energie. Slabý byl i dolar.

Vrchol akciového trhu v roce 2007

Na dalším grafu vidíme současný vývoj. Situace rozhodně nepřipomíná vrchol z roku 2007. Faktem je, že silné jsou utility, nemovitostní akcie  i ostatní defenzivní skupiny, ale cyklické akcie jsou stále kousek od vrcholu (ETF QQQ, XLF, XLY i XRT). Můj SMART index je u nových maxim.

Současná situace na akciovém trhu

S&P 500 letos pokoří 1 500 bodů, tvrdí Wien
S&P 500 letos pokoří 1 500 bodů, tvrdí Wien

Známý investor Byron Wien ze společnosti Blackstone předpokládá, že americké akcie ještě letos neřekly poslední slovo. 1 500 bodů u indexu S&P 500 nemusí být žádný problém, americká ekonomika totiž šlape mnohem lépe, než investoři včetně Wiena předpokládali.

Druhým argumentem, že trh ještě není na vrcholu, je typický vývoj během volebního roku v USA. Bývá silný. Politici prostě nestojí o to, aby během voleb byly nějaké problémy.

Akcie mají kam růst. Prezidentské volby v USA mohou pomoci
Akcie mají kam růst. Prezidentské volby v USA mohou pomoci

Tobias Levkovich ze Citigroup odhaduje, že index S&P 500 uzavře rok 2012 na úrovni 1 375 bodů. Politické turbulence sice mohou s akciemi hodně zamávat, poslední rok prezidentských období v USA ovšem tradičně akciím přeje. Administrativa se totiž všemožně snaží ...

Proto podporují prorůstová opatření, výsledkem čehož bývá silný růst cen na akciových trzích. V horním grafu je vidět typický vývoj. Zatím se zdá, že aktuální cenový vývoj kopíruje teoretický průměrný vývoj.

Letošní vývoj akcií a volební roky

 

Závěr: Pokud zůstává v platnosti teorie o rotaci aktiv a výkonnosti jednotlivých sektorů během býčího trhu, neměli bychom být na cenovém vrcholu. Měl by přijít další růst. Faktem je, že slabost materiálových a energetických akcií a ropy je dána také problémy Číny, neradostnou situací v Evropě a "špatným" obdobím z hlediska sezónnosti (květen až říjen typicky slabší).

Nepodařilo se vyřešit nejpalčivější problém v Evropě ani v USA - vysokou nezaměstnanost. Výkonnost akciového trhu je ovlivňována centrálními bankami, což je vidět také na tom, že výkonnost uzavřených podílových fondů je nízká, protože se drobní investoři zřejmě příliš do nákupu akcií nehrnou (viz předchozí obrázek, horní graf). Vztahy mezi jednotlivými aktivy tak mohou být pokřivené, nenormální. Nezbývá než trhy bedlivě sledovat a průběžně vyhodnocovat. Zatím vycházím z teze, že poslední rok prezidentského cyklu v USA bývá ten nejsilnější, volby v USA jsou až začátkem listopadu.

Doug Kass: Býci mají tyto 4 důvody k radosti
Doug Kass: Býci mají tyto 4 důvody k radosti

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688