TNBiz (TN.cz)
Investice  |  08.05.2012 13:40:10

Informační institut: Čtvrtý operátor je v tuto chvíli virtuální realitou

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle Informačního institutu je čtvrtý operátor v tuto chvíli virtuální realitou. Institut to uvedl v úterý.

Jak uvedl Petr Cibulka z institutu, na investora podle současně navržených podmínek chystané aukce čeká řada zbytečných miliardových nákladů, ale také nejasností, které od investice odrazují. Naprosto elementárními problémy aukce podle něj je, že čtvrtý operátor musí zcela zbytečně zaplatit několik miliard do nákupu kmitočtů pro hlas a do výstavby této sítě, a to na stožárech, na kterých není prostor. V kombinaci s tím, že neví, za jakou cenu mu bude poskytnut národní roaming.

"Jelikož si současní mobilní operátoři nekonkurují, máme drahé a nekvalitní služby a ČTÚ nefunguje tak, jak má, je vznik nové konkurence právě tím jediným východiskem pro narovnání tohoto pokřiveného trhu," uvedl Cibulka.

Čtvrtý operátor, který by měl tuto funkci splnit, však musí být operátorem plnohodnotným a poskytovat tedy nejen mobilní data, ale i hlasové služby.

"Bylo by naivní se domnívat, že nový hráč zaplatí několik miliard korun na nákup kmitočtů a výstavbu sítě, aby nabízel pouze internet bez hlasu. Běžně dostupná technologie a ani telefony dnes totiž hlas přes data neumožňují. To neznamená, že se to za několik let nemůže změnit, nový investor potřebuje mít jistotu dnes a ne, že něco někdy možná v budoucnu bude fungovat," upozornil Cibulka.

Zájemce o uvolněné frekvence v pásmu 800 MHz, na které ČTÚ vypisuje tendr, se bude muset zavázat, že začne s pokrýváním řídce osídlených okresů. Za každý řídce osídlený okres pokrytý z 95 procent rychlostí nejméně dva Mbit/s bude moci pokrýt jeden lukrativnější region. Do 30 měsíců od přidělení frekvencí musí operátor pokrýt 95 procent řídce osídlených okresů, do pěti let pak musí pokrývat všechny okresy z obou skupin. V pásmu 1800 MHz musí pokrýt polovinu populace do šesti let a v pásmu 2600 MHz do pěti let 30 procent populace.

Součástí přihlášky bude složení záruky ve výši od 80 milionů korun a do čtvrt miliardy korun. Úřad vyřadí uchazeče, kteří nedostojí zadávacím podmínkám, úspěšné kandidáty na konci září přizve k tendru. Samotná elektronická aukce by se měla uskutečnit na konci listopadu a přidělení kmitočtů na konci prosince. Kmitočty úřad udělí s platností do března 2028.



Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688