TNBiz (TN.cz)
Investice  |  06.05.2012 05:03:52

Volby v Řecku rozhodnou nejen o budoucnosti helénské země

ATÉNY (MEDIAFAX) - Řekové jdou v neděli k předčasným parlamentním volbám, které mají zajistit nové vládě mandát pro nezbytné reformy a pojistit Řecku jeho místo v eurozóně. Informuje o tom agentura AFP.

Volební místnosti se otevřou v 07.00 hodin místního času (06.00 hodin SELČ). Miliony registrovaných voličů čeká volba mezi kurzem drastických vládních úspor, a sliby menších, zejména levicových a nacionalistických stran, které jsou proti diktátu šetření.

Jisté je, že kvůli neoblíbeným opatřením přijdou strany bývalé koalice Nová demokracie (ND) a socialistický PASOK o podstatnou část svých příznivců. Mezinárodní finanční institut (IIF) varuje, že strany, které jsou proti úsporným opatřením, by mohly získat 60 procent hlasů i více.

Bývalý ministr financí a současný lídr socialistů Evangelos Venizelos prohlásil, že pokud zvítězí ve volbách, zastaví zvyšování daní. Krizí zmítané Řecko chce na nohy postavit za pomoci reforem v pracovněprávním sektoru. Podle něj má už Řecko největší část své obtížné cesty z krize za sebou a finální odpočítávání konce bídy v Řecku bylo spuštěno.

Ale pro mnohé Řeky to jsou jen plané sliby. Více než 670 000 voličů je ve věku od 18 do 23 let, což je kategorie nejvíce zasažená nezaměstnaností.

Kdysi silní socialisté, kteří ve volbách v roce 2009 získali téměř 44 procent hlasů, měli na konci dubna podle průzkumu šance na získání jen 14 až 19 procent hlasů. "Všechno se rozhodne v neděli. Život. Bezpečnost. Vyhlídky každé řecké rodiny a naší země jako celku," dodal Venizelos.

Podobně mluví i šéf konzervativní strany Nová demokracie Antonis Samaras. Podle průzkumu by Nová demokracie sice mohla volby vyhrát s až 28 procenty hlasů, ale bez dostatečné většiny k samostatnému vládnutí v 300 členném parlamentu.

Stanice CNN připomíná, že do parlamentu by se mohlo dostat až deset stran.

Odcházející řecký premiér Lukas Papadimos tento týden řekl, že volby určí budoucnost Řecka na několik desetiletí, a vyzval své nástupce, aby pokračovali v neoblíbených, ale životně důležitých úsporných opatřeních.

Právě ale odklon od šetření, které Řecku naordinovaly Mezinárodní měnový fond a Evropská unie výměnou za finanční záchranu, jsou lákadlem menších stran na voliče. Komunisté (KKE) i nacionalisté slibují, že se proti požadavkům EU postaví.

Čtyřiašedesátiletý Papadimos stanul v čele řecké vlády v listopadu, kdy socialistický premiér Jorgos Papandreu odstoupil kvůli svému nepovedenému plánu vyhlásit referendum o novém záchranném balíčku od eurozóny. Nová úřednická vláda pak prosadila další úsporná opatření požadovaná EU a MMF.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688