TNBiz (TN.cz)
Investice  |  05.05.2012 09:14:18

Na břehu Luhačovické přehrady se sesunula půda, Povodí Moravy začalo s rychlou stabilizací svahu

LUHAČOVICE (MEDIAFAX) - Povodí Moravy zahájilo stabilizaci sesuvů půdy poblíž levého břehu hráze Luhačovické vodní nádrže. Agentuře Mediafax to v sobotu řekl mluvčí vodohospodářského podniku Jiří Macík s tím, že dělníci se budou snažit urychlit práce tak, aby nenarušili letní rekreační sezonu v lázeňském městě.

Zahájení plné rekreační sezóny na přehradě, která byla kvůli těžbě letitých usazenin dva roky bez vody, zatím brání půdní poruchy. "Postupné napouštění vody by však stavba po svém základním založení neměla ovlivnit," řekl Mediafaxu mluvčí.

"Snahou naší i dodavatelské firmy je dokončit práce do konce června a minimalizovat tím vliv na letošní rekreační sezónu," zdůraznil generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Podle něj se nyní po základní stabilizaci a takzvaném založení sesuvů počítá s postupným napouštěním nádrže. "V závislosti na srážkách je přitom nutno zajistit sanační průtok do Luhačovic," upozornil Světlík. Stavba předpokládá krátkodobou zátěž v prostoru objektů koupaliště i částečné omezení provozu v prostoru sanačních prací, trvalé zatížení bezprostředního okolí však nevznikne.

Sesuvy se vyskytly v typickém území karpatského flyše, kde jsou podle expertů poruchy stability podloží velmi častým jevem. "Základní stabilizaci území zajistí přitěžovací lavice ve dvou profilech,“ popsal vedoucí útvaru technicko-bezpečnostního dohledu Povodí Moravy Vlastimil Krejčí. Přísyp v patě svahu, směřující do přehradní nádrže, bude podle něj z lomového kamene a vytvoří se postupným navážením vrstev tloušťky 55 centimetrů se současným hutněním. Potřebné úpravy zahrnou také odtěžení bahna a nevhodných vrstev na pláni, spolu s provedením separační vrstvy. Poté bude následovat zpětná obnova obrubníků i porušených zídek a nově rozprostřená štěrková plocha co nejblíže k dřívějšímu stavu. "Účelem je vrátit využití plochy jejímu původnímu účelu, tedy k rekreaci," řekl Krejčí.

K příjezdu na staveniště využije dodavatelská firma dosavadní sjezd při napojení na komunikaci od autokempu V místě, kde se tato silnice stáčí a pokračuje kolem vodní nádrže, bude sjezd do nádrže a poté napojení na prostor štěrkové terasy, po níž bude těžká technika pokračovat až na místa provádění přísypů.

Likvidaci sedimentů z luhačovické nádrže navíc provázelo několik dalších komplikací. "Přestože se podařilo odtěžit původně plánovaných 235 tisíc krychlových metrů nánosů v rekordním čase šesti měsíců, ukázala obnažená nádrž, že na dně zůstalo z nepředvídaných příčin dalších asi 60 tisíc kubíků sedimentů plných živin," upozornil ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek. Těžba tak po prázdninové přestávce, kterou si vyžádali místní podnikatelé i okolní obce, mohla pokračovat až koncem října 2012. Po přívalové vlně v létě 2011 se také nádrž naplnila vodou a dodavatel musel počkat, až se dno opět odvodní a udrží tak těžké stroje.

Dělníci v Luhačovicích souběžně pracují také na rekultivaci sedimentů a Povodí Moravy připravuje revitalizaci pravostranného přítoku přehrady. Práce mají vrátit přírodní charakter Luhačovického potoka, což by významně přispělo ke stabilizaci vodohospodářských poměrů a půdního fondu v celé oblasti. Zlepšení prostředí v této významné rekreační lokalitě má napomoci také oprava zábradlí a osvětlení na hrázi Luhačovické nádrže, spolu s připravovanou opravou stupňů Luhačovického potoka v lázeňském centru města.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688