Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.05.2012 07:51:32

Má letos smysl řídit se příslovím "Sell in May and go away"


Duben skončil a znovu ožívají diskuze o "pravidlu Sell in may and go away". Mají investoři i letos v květnu vyprodat akciové pozice a vrátit se na trh až na podzim? Jde konkrétně o historickou zkušenost, že v období od začátku května do konce října akciové indexy dosahují podprůměrné výkonnosti ve srovnání se zbytkem roku (od začátku listopadu do konce dubna).   ZDROJ: ČS

Jedním z hlavních uváděných důvodů tohoto jevu jsou sezónně nižší objemy obchodů (likvidita) na trzích v průběhu letních měsíců. Pro argumentaci se také používá zkušenost, že společnosti ke konci roku ohlašují výhled na další rok, který bývá zpravidla (v průměru) vyšší než v aktuálním roce, což mívá pozitivní vliv na vývoj akcií v posledních měsících roku.

V českém prostředí navíc máme ještě jeden důvod, který souvisí s tím, že výrazná část firem vyplácí zpravidla roční dividendy na jaře, a proto jejich cena akcií po dividendě klesá, což snižuje i hodnotu indexu PX.

Podívejme se na konkrétní historická data u indexu S&P 500:

Sell in May and go away podle indexu S&P 500

Data víceméně potvrzují zmíněné tvrzení, tedy že index od začátku listopadu (jak podle průměru, tak podle mediánu) do konce dubna překonává výkonností období od začátku května do konce října.

Shodně dopadla i bilance jednotlivých let, kdy výkonnost za sledované období byla kladná. V grafu níže je zobrazeno rozdělení četností, která jasně ukazuje vychýlení výkonnosti indexu.

S&P 500 - četnosti

Burzovní almanach: Sell in May... opravdu?!
Burzovní almanach: Sell in May... opravdu?!

Akciím se od začátku roku velice daří. I přes slabší duben drží americké i německé akcie dvojciferné zisky. Například evropský index DJ EuroStoxx 50 ovšem v růstu zaostává. **K růstu akcií přispěly program LTRO od ECB, měnové uvolňování v Číně a relativně solidní výkonnost americké ekonomiky.

V letošní výkonnosti indexů se pěkně odráží fakt, že se dařilo zvláště americkým akciím, jejichž výsledky za 4. kvartál i dosud za 1. kvartál překonávají očekávání trhu jak na úrovni tržeb, tak zisku, a pak také akciím ze "zdravější" části EMU v čele s Německem.

Hlavní vlivy ovlivňující akciové trhy

  • Vliv LTRO postupně vyprchává, což se projevuje i růstem výnosů dluhopisů periferních zemí eurozóny. K tomu přispívají i výroky favorita francouzských voleb Hollanda.

  • Ke konci června mají evropské banky dosáhnout kapitálové přiměřenosti Tier 1 9 %. Pro ty silnější by to problém být neměl, každopádně je možné, že některé slabší banky budou mít s rekapitalizací obtíže (jako v lednu UniCredit). To může opět přiživit napětí na evropském mezibankovním trhu.

Evropské banky nad propastí: Rozpůjčovaly mnohem více, než měly
Evropské banky nad propastí: Rozpůjčovaly mnohem více, než měly

Když uvedené vlivy sečteme (na jedné straně nadprůměrná výkonnost indexů od začátku roku, na druhé rizika, před kterými stojíme v rámci následujících dvou měsíců), zvyšuje to pravděpodobnost, že se pravidlo "Sell in May and go away" naplní i letos.

Ve výkonnosti indexů se v současnosti odráží dvě protichůdné síly. Na jedné straně to jsou firmy, kterým se daří růst navzdory slabšímu výkonu západních ekonomik (často díky úspěšné expanzi na rozvíjející se trhy), a na druhé to jsou obavy, kam až fiskální restrikce západního světa může stáhnout ekonomiky vyspělých zemí včetně budoucích očekávání. Proto si myslíme, že poklesy nejsou u konce. Jako nejpravděpodobnější se nám pro nejbližší měsíce jeví scénář pokračování mírného oslabování.

Investoři budou preferovat především relativně defenzivnější tituly s vysokým úvěrovým ratingem a současně se zajímavým dividendovým výnosem. V současnosti preferujeme spíše investice do amerických akcií (před těmi evropskými), zvláště do těchto sektorů: zdravotnictví a spotřebitelské zboží nezbytné (s malou elasticitou poptávky).

 

Čtěte také:

  1. 10 superkvalitních dividendových akcií
  2. Online investice přicházejí, finanční poradci odcházejí
  3. Takhle vypadá výhra v akciové loterii!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.05.2019Sell in May go away? Patria (Patria Finance)
05.05.2017Sell in May and Go Away? (5.5.2017) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688