TNBiz (TN.cz)
Investice  |  30.04.2012 20:00:06

Vláda projedná centralizaci auditu unijních fondů pod ministerstvo financí

PRAHA (MEDIAFAX) - Vládní kabinet ve středu posoudí záměr na sjednocení roztříštěné kontroly čerpání peněz z fondů Evropské unie pod hlavičku ministerstva financí. Změna je klíčovou podmínkou pro to, aby do Česka po 30. červnu začaly znovu proudit miliardy korun pozastavené v Bruselu.

Evropská komise (EK) a Evropský účetní dvůr (EÚD) po Česku požadují změnu auditního systému u prostředků poskytovaných ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a Evropského rybářského fondu. Ministerstvo financí proto vypracovalo řešení a předložilo ho ministrům ke schválení.

Návrh počítá s centralizací pověřených subjektů auditního orgánu do struktury auditu na rezortu Miroslava Kalouska (TOP 09). Jeho cílem je ubezpečit EK a EÚD o tom, že kontrola využití peněz z Bruselu probíhá dostatečně nezávisle a s optimálním personálním zabezpečením.

Premiér Petr Nečas (ODS) chtěl přitom začátkem března svalit odpovědnost za problematické čerpání financí z Evropské unie právě na ministerstvo financí.

"Ukazuje se momentálně, a to je i výsledek mého rozhovoru s panem komisařem (Johannesem) Hahnem, že nejslabší místo spatřuje EK a EÚD v systému auditů, které jsou řízené ministerstvem financí," prohlásil 8. března Nečas a dodal: "To je v současnosti zřejmě nejkritičtější bod, který budeme muset v dialogu s EK vyřešit." Ministerstvo se tehdy proti premiérově interpretaci ohradilo, protože kontrola unijních peněz v té době probíhala decentralizovaně.

Do Prahy pak na konci března přijeli kvůli problematice unijních fondů eurokomisaři Johannes Hahn a László Andor. Ocenili snahu Česka nedostatky řešit, zároveň ale poukázali na nutnost situaci se dál věnovat.

"Jsme si vědomi úsilí, které Česká republika vyvíjí. Jsme si vědomi také toho, jaký dopad mají evropské peníze na český rozpočet, že to je rozdíl, zda tu budou nebo ne," řekl po setkání s českým premiérem Hahn.

Eurokomisař dodal, že Evropa si na druhou stranu uvědomuje, že nastává období, kdy se povedou tvrdé debaty o dalším programovém období a pozici jednotlivých států. "Proto chceme vyslat jasný signál všem čistým příjemcům, jako je Česko, že peníze budou k dispozici, ale pokud bude existovat systém pro jejich správné využití," připojil eurokomisař.

Druhý ze zástupců EK, eurokomisař Andor, obavy z možného pozastavení českého čerpání peněz z Bruselu mírnil. "Není nutné situaci České republiky přehnaně dramatizovat. Jde nám například o to, aby národní audit čerpání unijních fondů byl zcela spolehlivý, jištěný dvojitou kontrolou," vypíchl jednu z výtek.

"Pokud dojde k jakékoli nesrovnalosti, pak je třeba vstoupit do jednání s odpovědnými českými orgány a tyto nesrovnalosti řešit. K tomu dochází v řadě zemí," zmínil Andor a dodal: "Vím, že jsou tu v současnosti určité obavy nebo problémy související s prodlevou plateb z Evropské unie. To souvisí opět se zjištěnými nesrovnalostmi, ke kterým došlo a které řešíme."

Andor už na konci března prohlásil, že Česko na řešení problému spolupracuje a že za poslední měsíce se situace zlepšila.

"Pokud do června přijmeme opatření vedoucí ke zlepšení v klíčových oblastech kontroly a auditu, k zastavení programů nedojde," uvedlo ve stejné době na základě dopisu z Bruselu ministerstvo pro místní rozvoj. "Namísto proklamovaného naplnění hrozby plošného zastavení všech programů, obdržela Česká republika 'pouze' zdvižený varovný prst," připojil rezort s tím, že Česko do vyřešení situace žádné peníze z unijních fondů požadovat nebude.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688