TNBiz (TN.cz)
Investice  |  30.04.2012 18:25:06

Patnáct vinařů z Kravihorské republiky pilo v centru Brna na protest proti vládě nezdaněné víno

BRNO (MEDIAFAX) - Necelé dvě desítky vinařů z recesistické Kravihorské republiky v Bořeticích na Břeclavsku vypily v pondělí v podvečer na náměstí Svobody v Brně několik litrů svého nejlepšího, zatím nezdaněného vína. Spolu se svými příznivci tak demonstrovali proti vládnímu plánu zavést spotřební daň z vína.

"V předvečer prvního května, kdy se pálí čarodějnice, aby neškodily i vinařům, recesisticky i vážně protestujeme proti plánu ministra Kalouska zdanit tichá vína," řekl agentuře Mediafax prezident Kravihorské vinařské republiky Václav Petrásek. "Jeho názor, že je truňk jako truňk, nemůžeme přijmout," dodal šéf svébytného recesistického spolku, jemuž na náměstí naslouchala necelá stovka lidí.

Pro vinaře by zavedení spotřební daně z vína znamenalo odvést do státní pokladny z každého litru vína přibližně deset korun. "Tato praxe by znamenala konec řady malých vinařů. Kromě desetikoruny z každého litru by obrovsky vzrostla jejich administrativní zátěž. Vinaři by museli promítnout daň do ceny a sami i jejich zákazníci by také ihned utekli do šedé ekonomické zóny," prohlásil šéf protestujících Kravihorců. Těch přijelo na centrální náměstí vyjádřit nevůli s vládními plány patnáct. Během protestu u Morového sloupu se vinaři z Břeclavska jednou rukou opírali o transparenty a druhou, volnou, si vychutnávali svá nejlepší vína. "Možná je tady naposledy svobodně a legálně pijeme nezdaněné," poznamenal Petrásek.

Sami Kravihorci veřejnosti oznámili, že neprotestují kvůli sobě. Mají svoji recesistickou republiku, která se řídí zvláštními zákony - tedy i vinařskými. "Chceme se tady brát hlavně za ostatní jihomoravské vinaře, které jejich vláda a ministr Kalousek likvidují," pousmál se Petrásek.

Navzdory odlehčené recesi však představuje plán vlády na zdanění tichého víma pro řadu jihomoravských vinařů všech úrovní velký problém.

Proti plánu ministerstva financí zdanit víno tuzemských malopěstitelů se postavili také politici. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) označil snahu o zdanění za katastrofu pro celou část místní ekonomiky. "Vyměření spotřební daně na tiché víno je likvidační pro celý sektor vinařství. Víno patří k historii a kultuře jižní Moravy. Kombinace zavedení spotřební daně z vína a zrušení takzvané zelené nafty je útok vlády, který poškodí zejména oblasti Hodonínska, Znojemska a Břeclavska. To jsou regiony, kde je už nyní vysoká nezaměstnanost," řekl Mediafaxu Hašek.

Proti plánu svého stranického kolegy se však postavili i vlivní členové jeho vlastní strany. Šéf poslaneckého klubu TOP 09-Starostové Petr Gazdík agentuře Mediafax řekl, že v parlamentu nezvedne ruku pro jakýkoliv zákon, který by malovinaře poškodil.

"Za vinaře se budu rvát," prohlásil jihomoravský poslanec Jan Husák, který je zároveň místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09-Starostové. Žádná okolní země takzvané tiché víno zdaněno nemá a podle Husáka by tomu tak nemělo být ani v Česku.

"Budu osobně vyjednávat s ministrem Kalouskem o vyjmutí malovinařů z tohoto zdanění. Malovinaři jsou kromě produkce vína i významným tvůrcem krajiny, utvářejí půvab našeho jihomoravského venkova a nesmějí být takto finančně zatížení," řekl agentuře Mediafax Husák.

Veřejnost může vinaře v jejich protestu podpořit podpisy pod připravenou petici. Lidé tak mohou dát najevo, že nesouhlasí, aby vinaři v Česku platili spotřební daň z neperlivého a nešumivého vína.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688