iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  27.04.2012 09:14:21

Akciový výhled 27.4.: S&P sraží rating Španělska o 2 stupně, v úvodu na trhy dorazí výprodeje (+Orco)


iPoint.cz

Trhy se po „neutrálně optimistickém“ proslovu šéfa Fedu Bena Bernankeho vydaly opět severním směrem. Investoři se v tomto týdnu příliš neohlíželi na makroekonomické ukazatele, které byly vesměs negativního charakteru, a váhu přikládali spíše zveřejňovaným výsledkům společností a snaze politiků obnovit důvěru na finančních trzích. Ani včera horší ekonomická data investory nezaskočila, když byl zveřejněn počet žádostí v nezaměstnanosti, který dosáhnul 388 tisíc (nejvíce od začátku roku), zatímco konsensus analytiků počítal pouze s 374 tisíci. Evropské burzy včera uzavřely smíšeně. Dobře si vedl automobilový sektor v čele s akciemi Volkswagen. Ty přidaly více než 8,5 % poté, co společnost zveřejnila překvapivě dobré výsledky za 1.Q 2011 s provozním ziskem na úrovni 3,2 mld. EUR, výrazně nad očekáváním.

US obchodování
Americké akcie se ve čtvrteční seanci vznášely po optimisticky laděném Bernankeho komentáři, když Fed zvýšil svůj výhled ekonomického růstu pro letošní rok a nevyloučil ani další kolo kvantitativního uvolňování v případě, že by to bylo potřeba. Prozatím uvolněné měnové politice slouží pouze rekordně nízké úrokové sazby, které bude Fed držet ještě minimálně po dobu dvou let. Index S&P 500 zpevnil o 0,67 %, DJIA přidal 0,87 % a NASDAQ Composite zakončil výše o 0,69 %. Akcie Wal-Martu (WMT) se poprvé od provalení úplatkové aféry v Mexiku dostaly z prodejního tlaku a posílily o 2,77 % k 59 USD, což bylo nejvíce z indexu Dow Jones. Naopak akcie Applu (AAPL) od zveřejnění výsledků za kalendářní 1.Q 2012, kdy vzrostly až o 10 %, mírně klesají, když investoři realizují své rychle nabyté zisky. Akcie Applu se však stále drží nad úrovní 600 USD, která rozděluje tábory medvědů a býků.

Pražská burza
Na pražskou burzu se po delší době vrátila zvýšená aktivita, i když ve srovnání s předchozími roky jsou objemy obchodů stále podprůměrné. Tituly s největším zastoupením z indexu PX (Erste, ČEZ, Komerční banka, O2 ČR) se postaraly takřka o 90 % veškerých objemů ve SPAD.Celkově se ve SPAD včera zobchodovalo akcií o objemu 1,1 mld. , přičemž index PX ztratil 0,53 %, především pod tíhou akcií Erste Bank (-2,82 %) a ČEZ (-0,65 %). S akciemi Orca se dnes na pražské burze nebude obchodovat, viz dále. Od pondělí 30. dubna 2012 pražská burza na svém parketu přivítá novinku. Bude jí nová emise akcií OCEL HOLDING SE. S akciemi se bude obchodovat na volném regulovaném trhu pražské burzy a budou zařazeny do indexu PX-GLOB.

Asijská seance
Evropské burzy by dnes měly zahájit výběrem zisků. Důvodem je série horších makrodat z Japonska. Zatímco v úvodu asijského obchodování japonský index Nikkei 225 silně rostl až o 1,35 % po zveřejnění negativních ekonomických ukazatelů se aktuálně propadá o více než 0,4 %. Negativní náladu pak podporuje dnešní snížení ratingu Španělska o dva stupně agenturou Standard&Poor´s na BBB+ z předešlého A. Výnosy desetiletých španělských dluhopisů po snížení ratingu v úvodu evropské seance rostou o 15 bps k úrovni 6 % a eurodolar ztrácí 0,2 % pod $1,3170. Právě dluhopisový trh by mohl výrazně ovlivnit dnešní obchodování, ovšem odpoledne přijde na řadu zveřejnění předběžného HDP za 1.Q v USA, což pravděpodobně udá trhům rozhodující směr.

Orco
Na základě žádosti emitenta se Burza cenných papírů Praha v souladu s burzovními pravidly rozhodla pozastavit obchodování s emisí akcií Orco Property Group a emisí dluhopisů Orco VAR/20 na burzovní dny 27. 4. a 30. 4. 2012. Důvodem pozastavení jsou plánovaná jednání o restrukturalizaci dluhů na valných hromadách držitelů dluhopisů emitenta.

Pavel Šafařík

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)
Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688