Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  25.04.2012 22:07:42

Další světová katastrofa? Komodity!


Investoři nakupují cokoli od ropy po hovězí maso. Mánie na trzích ovšem většinou nevěstí nic dobrého. Vzpomeňte na technologickou bublinu konce 90. let. Nad současným závratným růstem cen komodit se ve své knize "Breakout Nations: In Pursuit of the Next Economic Miracles" hlouběji zamýšlí Ruchir Sharma, šéf globálních akciových investičních strategií pro mladé trhy v Morgan Stanley.

Investorské mánie a spekulativní bubliny jsou většinou zapříčiněny iluzemi, které se jednoho dne znenadání rozplynou. V poslední dekádě jsme těchto iluzí mohli pozorovat nespočet, například představy, že robustní růst světové ekonomiky bude trvat navždy, centrální banky dokáží svými intervencemi vyhladit výkyvy hospodářského cyklu nebo že si vyspělé ekonomiky mohou na svou spotřebu neomezeně půjčovat.

Jednou ze současných převládajících iluzí je to, že nebývalý růst Číny a dalších mladých trhů bude nadále táhnout boom komodit. S tím je spojen i velmi optimistický výhled na komoditní velmoci, jakými jsou například Brazílie, Argentina, Austrálie nebo Kanada.

 

Commodity.com

 

Komoditní rally vykazuje podobné znaky s technologickou bublinou. Na jejím vrcholu bylo v technologických akciích zainvestováno 30 % veškerého kapitálu na světových trzích. Poté co bublina praskla, zaujaly místo "investice snů" - energie a materiály. Už loni získaly srovnatelný – třetinový - podíl na světovém kapitálu, ačkoli ne všechny peníze byly vsazeny na růst, jak ukazuje i pokles cen komodit v druhém pololetí (například DJ UBS Commodity Index - pozn. red.).

Žádná bublina nezanechá svět bez následků a dopady splasknutí komoditní bubliny mohou ještě dalekosáhlejší než u dot.com.

Šílenství investorů způsobilo, že vyvstala nová potřeba projektů, které z komodit dříve poptávaných jen pro průmyslové nebo zemědělské účely učinila snadno obchodovatelná aktiva. Díky tomu lze dnes do komodit dlouhodobě investovat nebo s nimi krátkodobě spekulovat, tedy podobně jako s akciemi.

Třeba taková měď: hromadí se ve skladech ne proto, že by se z ní její vlastníci chystali vyrobit dráty, nýbrž kvůli tomu, že na ní spekulanti "sedí" a čekají, že ji za nějakou dobu prodají s ohromným ziskem (podobně jako zlato).

Spekulace s komoditami brzdí světovou ekonomiku

 

U ropy jsou dopady spekulací ještě markantnější. Na rozdíl od cen technologických akcií, které hospodářský růst spíše popoháněly, spekulativní nákupy ropy zvyšují náklady firem a domácností, což ekonomiku brzdí.

Technologickou bublinu v době jejího nafukování všichni vnímali s nadšením. Věřili, že pokrok lidstva a inovace ze Silicon Valley změní svět. Technolologičtí manažeři se stali ikonami, slibovali budoucnost rostoucí produktivity, klesajících cen a hvězdných odměn za podnětné nápady, které můžete firmám dodat z laptopu z gauče. Pomocí denního obchodování mohl zbohatnout každý. Analytici trávili hodiny přemítáním nad tím, kde na světě se objeví nové Silicon Valley, zda to bude v Kuala Lumpuru, nebo třeba v Bratislavě. Co nebylo spjato s technologiemi, nemělo u investorů šanci.

Komoditní růst je založen na strachu

Naproti tomu se současnou komoditní bublinou jsou spojeny bolestivé vedlejší dopady, které pociťuje každý. Rally komodit je postavena na strachu z rostoucích cen a nízkých mezd stlačených zahraniční konkurencí a ztrátě víry v udržitelnost růstu.

Rostoucí potřeby mladých trhů v čele s neukojitelnou poptávkou Číny, katastrofické perspektivy vyčerpané planety bez zásob ropy a dostatku zemědělské půdy, deziluze z neschopnosti lidstva se s globálními problémy vyrovnat a včas objevit alternativní řešení, která nahradí ropu a zajistí vyšší produktivitu půdyto vše táhne spekulanty k nákupům většího a většího objemu "zásob na horší časy". Radovat se z boomu mohou jen komoditně zaměřené firmy, spekulanti a finančníci, pro které generuje všeobecný strach astronomické zisky.

Komodity levné, potraviny drahé: Kdo zaplatí za moji snídani?
Komodity levné, potraviny drahé: Kdo zaplatí za moji snídani?

Technologická bublina přiměla mnoho studentů studovat MBA a věnovat se vědě a výzkumu. S komoditami mnoho vysokých škol spjatých není, bublina spíše nutí podniky pátrat po nových nalezištích a drancovat přírodu, případně vyvolává v rozvojových zemích nepokoje kvůli rostoucím cenám potravin a války o nerostné zdroje.

Růst ceny ropy předcházel deseti z jedenácti poválečných recesí v USA včetně téměř 60% nárůstu ve dvanácti měsících před propuknutím krize v roce 2008 a stejného vzestupu před propadem akciových trhů v létě minulého roku. A když cena ropy podryje růst v Americe, stáhne to dolů i mladé trhy.

Hledání nových paradigmat pro zdůvodnění boomu

Iracionálně vysoké ceny musejí být nějak zdůvodněny. Proto analytici vždy přijdou s nějakými "fundamenty", které rally podporují. Během technologické bubliny také podávali investorům přesvědčivá vysvětlení, proč firmy bez zisku, s mizerným byznys plánem, ale s dobře znějícím jménem budou tahouny příštích dekád: "Když firmám svěříte peníze, vydělají vám několikanásobné výnosy na internetu mrknutím oka!" S prezidentskou kampaní o přerodu v "novou ekonomiku" zvítězil i Bill Clinton a stal se pro Američany ztělesněním amerického revivalu.

Dnes jsou takovými symboly "obrození ekonomik" Ruska a Brazílie Vladimir Putin a Inácio Lula. Jejich národy si díky komoditám mohou užívat života na vysoké noze. Až bublina splaskne, zakusí, co prožili technologičtí investoři na přelomu milénia.

BRIC: 5 velkých ekonomických témat příští dekády podle Goldman Sachs
BRIC: 5 velkých ekonomických témat příští dekády podle Goldman Sachs

 

Čtěte také:

  • 7 investičních pastí: Těmto akciím se obloukem vyhněte
  • Anketa: Hrozí světu inflační katastrofa?

  • K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář

    Poslední zprávy z rubriky Komodity:

    Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
    Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
    Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)




    Zobrazit sloupec 
    Kurzy.cz logo
    EUR   BTC   Zlato   ČEZ
    USD   DJI   Ropa   Erste

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Katastrální úřady

    Ochranné známky

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Finanční katalog

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688