X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  25.04.2012 14:44:00

Ekonomický výhled je značně nejistý, ECB

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi vyjádřil dnes znepokojení kvůli přetrvávající nejistotě, ale nenastínil další možná stimulační opatření na podporu sužované ekonomiky. Během slyšení ve Výboru pro hospodářské a měnové záležitosti Evropského parlamentu prohlásil, že všechny dostupné ukazatele za první čtvrtletí roku 2012 zhruba potvrzují stabilizaci ekonomické aktivity na nízké úrovni. Jeho prohlášení, že “nejnovější vývoj makroukazatelů je smíšený a zvýrazňuje přetrvávající nejistotu“ je negativní ve srovnáním s projevem na počátku dubna po zasedání bankovní rady. Tehdy uvedl, že “může dojít k postupnému oživení ekonomiky v průběhu roku“.

Napětí v eurozóně vzrostlo poté, co španělská ekonomika v prvním čtvrtletí poklesla a oznámila, že nesplnila rozpočtový cíl v roce 2011. Výpůjční náklady Španělska následně vzrostly nad 6%. Situace se nečekaně vyhrotila v Nizozemí po zhroucení kabinetu poté, co selhala jednání o úsporných opatřeních.

Podle názorů ekonomů stabilizoval program tříletých půjček bankám od ECB situaci na finančních trzích, avšak uklidňující vliv pomalu doznívá. Likvidita prý nic neřeší, za tři roky mohou být banky v horším stavu než dnes. ECB předpokládá, že banky využijí likvidní injekci v přibližné výši 520 miliard eur na refinancování. “Věříme, že jí budou využívat k úvěrování reálné ekonomiky, protože to je role bankovního sektoru,“ uvedl Draghi a dodal, že to neznamená, že tříletý úvěrový program LTRO sám o sobě zvýší úvěrování firem a domácností. Je to částečně proto, že centrální banka nemůže chování bank ovlivnit a že budoucí vývoj růstu úvěrů bude do značné míry záviset na poptávce.

Šéf evropské centrální banky tentokrát zmírnil tón na inflaci. Prohlásil, že jsou rizika pro výhled cenového vývoje víceméně vyrovnaná a že inflace pravděpodobně zůstane v průběhu roku nad 2,0%. Na počátku dubna zaznělo, že míra inflace pravděpodobně zůstane nad cílem v roce 2012 s převládajícími proinflačnímu riziky. 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688