TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  24.04.2012 12:05:11

Deloitte: Budoucnost celosvětové výroby se mění v boj o talenty

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle zprávy s názvem "Budoucnost výroby: příležitosti motorem ekonomického růstu", kterou vydalo Světové ekonomické fórum ve spolupráci se společností Deloitte, se budoucnost celosvětové výroby mění v soupeření o talenty. Firma o tom blíže informovala v úterý.

Zpráva odhaduje, že v současnosti existuje na celém světě okolo 10 milionů pracovních pozic ve výrobě, které nemohou být obsazeny vzhledem k rostoucímu nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. Tento nedostatek je i přes vysokou míru nezaměstnanosti všudypřítomný v mnoha rozvinutých ekonomikách, kde se společnosti snaží zaplnit takové pozice ve výrobě, jako jsou vysoce kvalifikovaní dělníci a inženýři. Zároveň nemohou nově vznikající ekonomiky podněcovat růst, aniž by disponovaly větším množstvím pracovníků v kategorii výroby vyžadující odbornou kvalifikaci.

"V boji o budoucí prosperitu není nic důležitějšího než talent. Současná mezera v dovednostech v budoucnu pravděpodobně nevymizí. Konkurenční výhodu mají země, které jsou schopny přilákat, rozvíjet a udržet si nejvíce talentovaných pracovníků, od vědců, výzkumných pracovníků a inženýrů až po techniky a kvalifikované výrobní dělníky," přiblížil Craig Giffi, vedoucí odvětví výroby a spotřebního průmyslu Deloitte ve Spojených státech.

"V České republice stále platí a bude tomu tak i nadále v budoucnu, že hlavním trendem v hledání konkurenční výhody je získávání talentovaných pracovníků pro inovace a vývoj produktů. České společnosti musejí investovat do rozvoje svých vývojových kapacit, využívat technicky náročné technologie, vytvářet dostatek pracovních míst pro talentované odborníky a podmínky pro jejich růst," nastínil Bronislav Pánek vedoucí partner Deloitte pro odvětví výroby a spotřebního průmyslu v regionu střední Evropy.

Jak doplnil, mladší talentovaní pracovníci, současní a budoucí studenti jsou jazykově velmi dobře vybaveni a rozvoj komunikačních technologií významně zvyšuje potenciál jejich mobility. "Hledají a budou hledat především zajímavou práci a možnost odborného profesního růstu, přičemž nejsou omezeni a vázáni teritoriem České republiky. Pokud svou příležitost doma nenaleznou, půjdou za ní dále do Evropy či do světa podstatně snáze, než předchozí generace. Udržet talentované pracovníky v České republice je v zájmu růstu naší konkurenceschopnosti i zvyšování výkonnosti ekonomiky státu," uvedl Pánek.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688