TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  23.04.2012 12:00:11

Skupina PSJ loni navýšila zisk před zdaněním na 157 milionů korun (23.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Celkové výnosy konsolidované stavební skupiny PSJ za rok 2011 dosáhly na 7,54 miliardy korun s pozitivním hospodářským výsledkem před zdaněním 157 milionů korun. V pondělí o tom informoval mluvčí PSJ Miroslav Fuks.

Mateřská společnost PSJ v roce 2011 zaznamenala obrat 6,56 miliardy korun a její hospodářský výsledek před zdaněním vykázal zisk 192 milionů korun.

Konsolidovaná skupina PSJ v současnosti zaměstnává 877 vlastních zaměstnanců, přičemž akciová společnost PSJ eviduje 451 pracovníků.

"Těší mne, že naše ekonomické výsledky za rok 2011 potvrdily další růst PSJ. Dosažená čísla hospodaření jsou o to cennější, přihlédneme-li k celkové ekonomické situaci nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Navíc naše očekávání zcela nenaplnily některé náročné tuzemské zakázky, u nichž jsme si slibovali hladší průběh a lepší dopad do ekonomiky firmy," prohlásil generální ředitel a předseda představenstva PSJ František Vaculík.

Šéf PSJ však zároveň varuje před přílišným optimismem. "Myslím si, že české stavebnictví má to těžší pořád před sebou. Velkému propadu čelí zejména státní investice do infrastruktury, u kterých navíc panuje nejistota, v jakém objemu budeme moci čerpat evropské dotace po roce 2013. Další otázkou zůstává, do jaké míry jsou připraveny infrastrukturní projekty, abychom tyto peníze vůbec vyčerpali. Také privátní investice budou uskutečňovány jen velmi opatrně. Rozhodně ubude větších projektů. Aktuální potenciál stavebnictví by mohl spočívat v bytové výstavbě, přesněji řečeno v návratu k nájemnímu bydlení. Uvažované obchodní či administrativní záměry možná budou muset přehodnotit svůj rozsah či lokalitu. Šanci vidím v regionech, kde vnímám absenci či nedostatek kancelářských prostor ´áčkové´ kategorie," poznamenal Vaculík.

Dlouhodobou strategií PSJ je důraz na zahraniční trhy, což potvrdil i uplynulý rok. Z pohledu exportu byl ve znamení dvou velkých a výrazných zakázek dokončeného obchodně zábavního centra M5 Mall v Rjazani a probíhající výstavby závodu na výrobu OSB desek pro firmu Kalevala nedaleko Petrozavodsku. "V dalších letech nelze s určitostí očekávat zopakování podobně objemově velkých projektů, já však věřím, že je budeme schopní kompenzovat větším množstvím ´menších´ zakázek," doplnil Vaculík.

Ten se vyjádřil i k dceřiným firmám, které jsou součástí Skupiny PSJ. "S jejich fungováním můžeme být spokojeni. Jak slovenská PSJ Hydrotranzit, která se specializuje zejména na liniové stavby a nádrže, tak Ekoklima náležící k české špičce v oblasti techniky prostředí zdravotních instalací, dosáhly povzbudivých ekonomických výsledků a naplnily naše předpoklady. Zároveň mají položen základ pro úspěšné fungování v roce 2012. To platí i pro společnost D.I.S., která v roce 2011 rozšířila naše portfolio o oblast infrastrukturního stavitelství," vyjmenoval Vaculík.

Nejvýznamnější stavbou PSJ dokončenou v roce 2011 na českém trhu byla výstavba originální administrativní budovy Main Point Karlin, která se pyšní cenou MIPIM Awards 2012 pro nejlepší kancelářský projekt světa. Dalším dílem spolupráce s investorskou společností CPI - Czech Property Investments byla realizace polyfunkčního komplexu CPI City Center v Ústí nad Labem.

Nadále však platí, že PSJ je stavební společností zaměřenou na privátní investory, neboť za rok 2011 dosáhl podíl zakázek realizovaných pro soukromý sektor více než 95 procent obratu. Veřejností sledovanou zakázkou PSJ na českém trhu je výstavba 111 metrů vysoké budovy AZ Tower. Nejvyšší dům v Česku roste od dubna 2011 v Brně Štyřicích.

PSJ patří k největším stavebním společnostem v České republice. Zabývá se především pozemní stavební činností, realizací vybraných stavebních řemesel a technologií a také developmentem. Její hlavní činnost představuje generální dodavatelství staveb, a to včetně komplexních dodávek na klíč od fáze projektu a studie stavby až po kolaudaci a předání funkčního díla. Podílela se například na výstavbě pražského administrativního areálu BB Centrum, komplexu Zlatý Anděl na Smíchově, administrativní budovy Main Point Karlin nebo Galerie Fénix & Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech, realizovala bytový soubor Villa Bianca v Praze a byla generálním dodavatelem při rekonstrukci Obecního domu či Sovových mlýnů. PSJ se věnuje i vlastním developerským projektům, které se zaměřují zejména na oblast výstavby komerčních budov a obytných celků. Kromě Česka působí PSJ od počátku své existence také na zahraničních trzích. V posledních letech se soustředí na Ruskou federaci, Slovensko, jihovýchodní Asii a arabský svět.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688