TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  21.04.2012 13:03:52

Saxo Bank: Ceny ropy v krátkodobém horizontu zůstanou vysoké

PRAHA (MEDIAFAX) - Ceny ropy kvůli nízké rezervní kapacitě a nízkým zásobám v některých regionech v krátkodobém horizontu zůstanou vysoké, pokud se však nedostaví žádná další geopolitická rizika, tak cena ropy Brent dosáhla vrcholu. Tvrdí to komoditní stratég Saxo Bank Ole Hansen.

Cena ropy Brent se během prvního čtvrtletí zvýšila o 18 procent a dosáhla nejvyšších úrovní od roku 2008. "Poptávka se zatím drží navzdory rostoucím nákladům spotřebitelů, zejména v zemích, jako jsou státy eurozóny, Velká Británie a Turecko, kde slabší měna ještě dále cenu ropy zvedá. Spekulativní obchodníci tuto ´rally´ podporovali otevíráním rekordního počtu dlouhých pozic," poznamenal Hansen s tím, že další problém ceny ropy tkví v geopolitickém riziku.

"Nabídka je v úzkých a poptávka, zejména ze strany rozvojových trhů, se drží. Trh se tedy soustředí na to, jak moc bude Saúdská Arábie schopna navýšit produkci, když je takřka jedinou zemí, která nyní disponuje významnější rezervní kapacitou (odhadovanou na téměř dva miliony barelů denně)," podotkl Hansen.

Ropný trh podle něj bude schopný absorbovat nabídkové šoky jen v případě, že rezervní kapacita bude dostatečná. "Otázka pro příští měsíce tedy zní, jak jí dosáhnout. Spotřebitelné v mnoha zemích nyní platí více než v roce 2008, kdy cena ropy dosáhla vrcholu, a tento fakt se už začíná projevovat. Maloobchodní cena benzínu v USA se rychle blíží důležité hranici čtyř dolarů za galon. Obecně se očekává, že cena pokoří nový rekord během motoristické sezóny, která vrcholí během léta. To není pro prezidenta Obamu dobrá zpráva, protože letos bude obhajovat znovuzvolení a bude čelit obavám, že toto může vrhnout stín na zlepšující se stav ekonomiky," upozornil stratég Saxo Bank.

"Pokud se nedostaví žádná další geopolitická rizika, věříme, že cena ropy Brent dosáhla vrcholu, protože vysoký poměr nákladů na energie k HDP bude limitovat jejich další růst. Libye by měla v dubnu dosáhnout předválečné úrovně produkce, Irák produkuje nejvíce ropy za 30 let a Čína v březnu zvedla domácí ceny o sedm procent. Rezervní kapacita by tak měla začít pomalu růst a na trhu by měla panovat lepší rovnováha. Krátkodobě však ceny nejspíše zůstanou relativně vysoko právě díky nízké rezervní kapacitě a nízkým zásobám v některých regionech. V následujících měsících však čekáme, že cena ropy Brent bude výrazně pod 115 dolary za barel díky tomu, že hrozí riziko uzavírání dlouhých spekulativních pozic," odhaduje další vývoj Hansen.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688