Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.04.2012 11:50:21

Výsledková sezóna: Závěr týdne patří McDonald's, Schlumberger, General Electric a Kimberly-Clark


Další týden americké výsledkové sezóny se chýlí ke konci, ale to neznamená, že by na pátek nebyly naplánované důležité reporty. Svá čísla představí McDonald's, energetická společnost Schlumberger, General Electric a farmaceutická Kimberly-Clark. Jaké odhady ohledně zisku a tržeb mají analytici oslovení společností Bloomberg?

 

 

General Electric - čtvrtletní zisk a tržby

 

General Electric

Začátkem dubna společnost oznámila, že uzavřela kontrakt s nigerijskou vládou na distribuci elektřiny v zemi. Na základě kontraktu by během pěti let mělo být v Nigérii do distribuční sítě investováno 10 miliard USD. GE si uvědomuje rizika spojená s investicemi v této zemi a přislíbila zatím jen 1 až 1,5 miliardy USD, aby v případě neočekávaných problémů mohla své aktivity stáhnout.

Ačkoli Nigérie zatím trpí problémy s korupcí a špatnou vládou, jde o zemi s velkým nerostným bohatstvím (včetně ropy a zemního plynu) a obrovskou populací, což jí dává potenciál stát se významnou rozvíjející se ekonomikou. Privatizace skrze smlouvu s GE představuje pro zemi krok směrem k budoucí prosperitě.

Bude důležité sledovat, jak na čerstvou dohodu zareagují největší konkurenti GE - konglomeráty Unit Technologies a Siemens. Pokud se projekt bude vyvíjet příznivě, dají seočekávat jejich investice v dalších částech Afriky. Vzhledem k povaze energetického odvětví, které funguje jako přirozený monopol, se GE nemusí bát, že by ji po vybudování distribuční sítě v Nigérii v budoucnosti ohrožovala konkurence.

Výkonnost akcií GE nebyla v poslední době příliš dobrá, a to především kvůli negativní pozornosti v souvislosti s havárií ve Fukušimě, kde GE projektovala šest reaktorů. Tyto reaktory zůstávaly v provozu navzdory silné kritice, kterou sklízely již od roku 1972. Panika byla však snad jen krátkodobá, protože z jaderné energie GE plynulo například v roce 2010 jen 1 % tržeb. Naproti tomu 40 % tržeb je spjato s produkcí energie ze zemního plynu a větrných turbín.

Firma se mimo jiné soustředí na sektor letectví. Konglomerátní charakter společnosti zajišťuje akciím GE nižší míru rizika, protože se v případě poklesu jednoho odvětví může spolehnout na příjmy v ostatních.

Historicky levná akcie, se kterou vsadíte na americkou ekonomiku jako celek
Historicky levná akcie, se kterou vsadíte na americkou ekonomiku jako celek

Kimberly-Clark - čtvrtletní zisk a tržby

 

Kimberly-Clark

Farmaceutická společnost nabízí produkty po celém světě a operuje ve čtyřech segmentech: kosmetika, hygiena, zdravotní péče a profesionální zdravotnické potřeby. Celosvětově je jednou z vedoucích firem sektoru s tržbami přes 20 miliard USD.

Akcionářům vyplácí tučné dividendy, navyšuje je nepřetržitě již 37 let (!). Hotovostní rezervy nepřestávají růst, a tak společnost kromě výplat dividend provádí i masivní zpětné odkupy akcií – v roce 2011 nakoupila akcie za zhruba 1,24 miliardy USD, letos se očekává zpětný odkup v rozmezí 0,9 až 1,1 miliardy USD. Obchoduje se zhruba za 19násobek zisku.

Firma se zaměřuje na redukci nákladů skrze svůj program FORCE. V roce 2009 vedly tyto snahy k úsporám 240 milionů USD, v roce 2010 370 milionů USD a v roce 2011 přes 260 milionů USD. Letos předpokládá, že ušetří dalších 150-200 milionů USD.

Čtěte také:

Online investování: Chytrá a přehledná možnost pro všechny drobné investory

 

Schlumberger

 

Schlumberger - čtvrtletní zisk a tržbyMcDonald's - čtvrtletní zisk a tržby

 

McDonald's

 

Koncem března informoval generální ředitel společnosti Jim Skinner, který u McDonald's pracoval 41 let, že se v červnu chystá odejít do penze. Skinner měl významný podíl na budování značky a motivaci managementu. Jeho nástupcem by se měl od 1. července stát Don Thompson.

McDonald's měl silný čtvrtý kvartál i celý rok 2011. Výsledky za uplynulýé čtvrtletí ovšem pravděpodobně ovlivní oslabující poptávka v Evropě a regionu APMEA (Asie-Pacifik, Blízký Východ a Afrika). Bylo to patrné i na únorových tržbách, které byly v Evropě pod odhady, zatímco v Americe americké očekávání předčily.

Globální makroekonomické prostředí bude nejspíš nepříznivě ovlivňovat celkové tržby společnosti i nadále. V USA drží růst silná poptávka po stěžejních produktech a nealkoholických nápojích. V Evropě se McDonald's dařilo v Rusku a Velké Británii, zatímco na jeho nejziskovějším evropském trhu - ve Francii – se začaly objevovat signály zhoršení vzhledem k vládním úsporným opatřením a vyšší DPH. Slabou výkonnost však do jisté míry kompenzoval růst v Austrálii a Číně.

Růst provozního zisku s největší pravděpodobností sníží rostoucí náklady na komodity a pracovní sílu. Odhady analytiků se proto mohou ukázat jako nadhodnocené.

Akcie se ovšem jeví jako správně oceněná, P/E je aktuálně kolem 18,4 ve srovnání s 26,7 u Yum! Brands, majitelky KFC. Téměř 3% dividendový výnos a o menší volatilita ve srovnání s širšími indexy dělá z akcie relativně bezpečnou investici.

 

Čtěte také:

Citi: 20 nejlepších akcií na světě

1 000 USD za akcii: Protne cílovou pásku jako první Google, nebo Apple?

Zlato miluje rozkolísané akciové trhy


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688